NYÅR!!!

Oj vad det söks recept just nu…många som letar något för nyår förstår jag. Den roligaste bubblaren för förstaplatsen är dock Treveckorssallad. Jag gissar att man börjat tänka på tiden efter nyår med en toppenkel sallad eller tillbehör som håller länge i kylen och bara är att ta fram och skopa upp på tallriken. Den är perfekt för att se till att man får i sig sina grönsaker varje dag.

Jag har skrivit en del inlägg förr om åren där jag listat olika förslag om rätter som passar perfekt till nyår:

Nyår på gång!

Snart nyår!

Inför nyår

Nyårstips 2021

Varmrättsförslag till nyår

Desserter till nyår

I dessa länkar hittar du tips och idéer på olika rätter som passar till nyår. Vet du t ex att du vill servera fisk kan du också klicka på fisk i kategorier (i högerspalt om du sitter vid en dator, längst ned om du använder mobilen). Då får du upp alla recept jag lagt upp och som lagt i kategorin fisk. Eller skriv i sökrutan så får du ännu fler träffar.

Om jag ska tipsa om något från det senaste året kan jag verkligen rekommendera inlägget om Vinklubb och avsmakningsmeny Vid detta tillfälle hade jag utlovat en avsmakningsmeny och det blev det! 11 rätter men även lite fördrinkstilltugg och plock till vinprovningen vi hade. Många av dessa måltider passar perfekt att förbereda…vi var ändå åtta personer som skulle äta och man vill ju gärna sitta med vid bordet. Nedan har du några bilder från detta tillfälle:

Gillar du ostron? Då rekommenderar jag verkligen dessa som är toppade med Kimizu som bränns av vid servering. Perfekt till bubbel!

Denna lilla avokadobonbon med tonfisktartar i ser verkligen festlig ut! Sonen och jag tränade lite med resterna av gravad och rökt lax som fanns med på årets julbord. Kul när de vill bjuda vännerna på lite speciell mat – mamma hjälper så klart till mer än gärna! De är lite knepiga att rulla ihop. Tipset är att skiva avokadon så tunt du bara kan så vässa kniven ordentligt. Är skivorna för tjocka är det svårare att få till skarven som blir på undersidan. Dessa kan förberedas tidigt då de är inrullade ordentligt i plastfolie. Lägg upp på tallrik precis vid servering, pensla med ostronsås blandat med lite soja och toppa med strimlad Tao Kae Noi, finns i asiatiska butiker men det går lika bra med vanliga Noriark som finns i de flesta större matbutiker nu för tiden (de svarta arken som du använder för att rulla sushi).

Här en kammussla på jordärtskockspuré med asiatisk touch. Purén kan du göra innan och bara värma försiktigt medan du steker kammusslorna. Går att göra lite större som en ensam förrätt.

En lite annorlunda moules får du om du sätter asiatisk touch på den – citrongräs, mycket vitlök och chili, fisksås och kokosmjölk. Toppa med koriander och gärna skivad salladslök och chili.

En mycket trevlig förrätt är triss i öppen sushi! Mycket förbereder du innan även här men en liten extra stund krävs vid uppläggning.

I detta inlägg hittar du även superbra och prisvänliga dryckestips till rätterna.

50-årsfest med bubbel och plock!

I detta inlägg finns en massa tips på plockvänlig mat.

Klassiska rätter med kött har det sökts på en hel del. Till exempel den här:

Oxfilé med Pommes Anna och konjakssås. I detta inlägg har du förra årets nyårsmeny.

Oxfilé med hasselbackspotatis och trattkantarellsås

Oxfilé med potatisgratäng

Här stansade jag ut potatisgratängen med ett mått för lite lyxigare presentation. Det är dessutom Pekas gratäng om man vill ta genväg…vilket vi alla vill eller behöver i bland 😉

Risotto med entrecôte

Detta är ett av de mest sökta recepten på bloggen. Den toppar statistiken VARJE vecka!

Entrecôte, hemslagen bea och ett magiskt rött vin

Lax med len polenta och saffransmorötter

Denna rätt kan du göra med valfri fisk, t ex röding. Lent och gott!

Röding med sandefjordsås

Jag älskar röding…tillsammans med Sandefjordsås och lyxig löjrom är den magisk!

Eller varför inte med en klassisk vitvinssås?

Röding med vitvinssås och forellrom

Svamprisotto med lätthalstrad salmalax och confiterade tomater

En risotto kan även med fördel serveras som förrätt. Gör den lite mindre bara så du inte fyller magen redan vid förrätten. Jag vet, det är svårt eftersom det är så vansinnigt gott med risotto! Sök på risotto så får du upp ett gäng, bland annat DENNA med kammussla.

Eller denna Risotto Rosso och Porchetta

Råbiff – antingen hatad eller älskad? Finns det något mellanläge? Vi älskar det dock i denna familj – hela bunten! Dock tror jag att vissa av flickvännerna avstår så det blir nog inte att bjuda på nästa gång alla är samlade runt bordet.

Råbiff med tryffelpommes

Den asiatiska råbiffen är nog en av mina favoriter! Råbiff kan du även göra i mindre portion och servera som förrätt.

Asiatisk råbiff med shoestring potatoes

En lax- eller tonfisktartar som förrätt eller lite mindre som tilltugg går hem hos de flesta. Även den friterade hasselbackspotatisen med smetana och löjrom. Dessa finns i inlägget från förra årets nyårsafton.

Nyårsafton 2021

Carpaccio är också en populär förrätt. Också smidig och snabb att få fram, förutsatt att du skurit köttet innan. Du hittar recept i nedan inlägg:

Trerätters italienskt med ost och chark som plockis

Desserter är däremot inte min grej. Jag äter många gånger hellre en förrätt men självklart slinker en och en annan efterrätt ned! Du har två asiatiska varianter i inlägget om asiatisk avsmakningsmeny, otroligt tråkiga bilder men du fattar ändå. Förra årets nyårsdessert blev en pannacotta med Gröna kulor. Ser lite festlig ut.

Hallonpannacotta med chokladkräm

Pepparkakspannacotta med mögelost och päronconfit

Tiramisú i glas på fot

Att bubbel hör hemma på nyårsafton kan vi nog alla hålla med om? Men är man sugen på en drink av något slag är denna Gin passion riktigt god.

Cucumber Royale

Jag vill med detta inlägg säga STORT TACK för att du hänger på bloggen. Jag vill även önska dig ett riktigt gott slut och ett gott nytt år!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.