Nej men! Hittade ett inlägg jag gjorde i november som endast hamnat som utkast! Det var ju dumt när det blev så gott – publicerar direkt! Har inte varit inne här på ett tag då jag inte orkat tagit tag i det som strulat…hoppas inte det strular för dig i alla fall!
Lasagne hörni…så galet gott! I fredags gjorde jag en stor omgång Bolognese på ca 1600 g nötfärs som vi var tre personer att äta. Resten ställdes in i kylen för att sedan hamna i en lasagne på söndagen.
Började med en klassisk soffritto på morot, selleri och lök som fick sauteras en stund i olivolja. Sen i med färsen och stekte på hög värme tills allt var genomstekt. I med 4-5 dl rött vin som sedan fick koka ur en stund innan två burkar med finkrossade tomater gick i. Gillar egentligen att använda hela tomater på burk som jag klipper igenom med saxen innan de går i men hade bara finkrossade hemma – det gick lika bra det! Sen hade jag i två mörk oxbuljongtärningar och ca 5 dl vatten, 1.5 msk vardera av torkad oregano och basilika och sen fick det stå och småputtra utan lock tills det reducerat ned ordentligt. Smaksatte med svartpeppar och lite havssalt.
När det sedan var dags att montera lasagnen gjorde jag en vanlig bechamelsås, ca 1.5 liter. Smorde en form innan jag hällde ett lager av såsen i botten, på med lasagneplattor och sedan ett lager köttfärs och på det ett lager sås, i två av varven strödde jag riven ost. Fortsätt så tills allt är slut. Avsluta med ett lager bechamel och till sist rejält med riven ost! In i ugnen, 170 grader (varmluft) i ca 30-40 minuter (har du varm köttfärssås tar det kortare tid. Ta ut när du fått den färg du vill ha…
Jag har i samarbete med Smakbox och Giovanni Rana Nordic fått hem färsk pasta, bl a tre olika färdiga lasagne som bara är att värma och dessa färska lasagneplattor. Det är sex plattor i varje som räcker till sex personer (beroende på om man har unga män i sällskapet eller inte 😉 ). Jag gjorde en stor sats så använde två påsar, perfekt i formen från mormor <3
Gjorde en enkel sallad med isbergssallad, färdig salladsmix och fantastisk avokado från Finca solmark.
My God så gott det är!!!