Här kommer litet vegetariskt tips som jag gjorde för två veckor sedan. Både kikärtor och blomkål är körda i min airfryer. Kommer nog aldrig nånsin rosta kikärtor på något annat sätt – de blev sååå goda! Jag sköljde en tetra kikärtor ordentligt. Sedan pudrade jag över rökt paprikapulver och så två kryddblandningar från Aplnaering (”partykrydda” så man kan endast köpa från någon konsulent tror jag). De jag använde är pepparkrydda och vitlökskrydda. Vitlökskryddan är magisk då den verkligen smakar riktig vitlök, älskar den! Så, pudrade över ett jämnt lager av alla dessa tre kryddor och skakade runt innan kikärtorna hamnade i airfryern. Körde tre ggr á fem minuter på 200 grader, skakade mellan varje omgång.
Till sista blev några så små så de smet ned till nedersta våningen 😉 Så otroligt krispiga och goda!
Blomkålen skars i buketter och hamnade i en ziplockpåse tillsammans med paprikapulver, spiskummin, svartpeppar, za’atar, lite salt och olivolja. Stängde påsen med mycket luft kvar och skakade runt ordentligt innan blomkålen fick samma behandling i airfryern som kikärtorna.
Sen är den en smaksak hur mycket färg man vill ha. Det här var lagom tyckte jag, blomkålen var ff lite krispig att tugga på.
Till detta gjorde jag en dressing av grekisk yoghurt, vit sesampasta (typ tahini), harissa och honung. Gjorde även en sås av olivolja och za’atar för att doppa det goda Somun-brödet i, det finns i frysdisken i större affärer. Gjorde en sallad på blandade salladsblad och riven rödkål – älskar rödkål! Detta serverades även med vitost till. Det här kommer jag garanterat laga igen – sååå gott! Tyvärr har jag inga direkta mått på varken kryddor eller dressingen utan du får prova dig fram helt enkelt ifall du vill laga denna rätt. Skulle gissa på en knapp tsk av varje krydda…
Smakerna är lite inspirerade från mellanöster. Brödet är balkan-style. Tycker det är så gott med mat som man plockar ihop lite som man vill!
Otroligt gott och fluffigt bröd. Funkar både att bara bryta och doppa i såserna men man kan även göra som ett pitabröd och fylla brödet. Perfekt att ha i frysen!