Ryggbiff med grönpepparsås

Kött och potatis ändå…vilken kombo! Allt är dessutom färdigt inom 30 minuter. Jag gör alltid klyftpotatisen med skal på, sååå mycket godare men det är så klart en smaksak. Skär i klyftor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Häll över ordentligt med olivolja och blanda runt så oljan täcker potatisen. Smula över lite flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen. In i ugnen, 225 grader. Efter ca 10-15 minuter blandar jag runt potatisen och sen får den gå till önskad färg. Känn med en sticka om du är osäker på om den är genomstekt. Jag hade även en halv butternutpumpa i kylen som fick gå med samtidigt som potatisen. De är klara samtidigt.

Köttet steker jag samtidigt som potatisen går in i ugnen. Stek i het panna med olivolja och ganska mycket smör. När köttet fått den färg du önskar vänder du på köttbiten och låter den få färg även på andra sidan. Ös ordentligt med smöret i pannan. Salta och peppra på båda sidor. Använd termometer om du är osäker på temperaturen. Jag brukar ha som ”måttstock” att känna på muskeln som är mellan tumme och pekfinger. I avslappnat tillstånd har du en köttbit som är rare, knyter du däremot näven och känner på muskeln är den hårdare – voliá Välstekt! Så känn på köttbiten när du steker, ju hårdare desto mer välstekt. Jag tar den dock när den fortfarande är mjuk och så viras den in i folie och får ligga i minst tio minuter.

I stekpannan har du nu en skatt! Eftersom du stekt i olivolja och framför allt smör räcker det att pudra lite mjöl och vispa runt innan du häller på en skvätt konjak och sen grädde. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Tillsätt till sist grönpeppar i lag. Här är allt en smaksak. Du kan fylla på med bara grädde för en tjockare, gräddigare sås eller så drygar du ut med vatten för en tunnare sås. Hur mycket grönpeppar du tar beror på hur stark sås du vill ha. Jag älskar de små kornen och hur de liksom poppar lite när man tuggar på dem. Vill du ha en lite extra touch på såsen kan du hälla på konjaken innan mjölet och så tänder du på och flamberar. Det går även bra att utesluta mjöl. Grädden kokar ihop sig ändå efter en stund.

Enkelt men vansinnigt lyxigt god smak! Vi hade även ett par förpackningar grillost som vi stekte och serverade till på en av sönernas begäran – han hade rätt – det blev super!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.