Jag ser att det söks på en hel del nyårsrelaterade inlägg här på bloggen – vad kul att få inspirera! Förra året gjorde jag rejäla inlägg med tips på både tilltugg, förrätter, varmrätter och desserter. Klicka på respektive ord så hittar du inläggen. Du kan också söka på respektive ord i kategorilistan så hittar du fler. Här kommer ett gäng idéer:
Råbiff och confiterad äggula på smörstekt baguette. Hittas i DETTA inlägg där du också hittar en Chaitini-drink.
Färskostbollar ser alltid festliga ut, speciellt med en plockpinne i! Ugnsbakt brie är även den en favorit hos mig. I länken till recept för färskost hittar du även lite olika Pintxos som kan serveras både som tilltugg, förrätt eller varför inte till vickning efter tolvslaget när alla börjar blir sugna på något gott!
Fröya- eller salmalax är en riktig favorit. Den är inte så krånglig att tillaga och blir såå fin tillsammans med friterat rispapper. Rispapper finns i de flesta större mataffärer nu för tiden. Se till att oljan är tillräckligt het annars poppar inte pappret upp ordentligt. HÄR finns länk till ovanstående förslag.
Toast Skagen är ju en given förrätt på många nyårsbord – den går alltid hem! Lyxa gärna med löjrom på toppen för extra lyxkänsla!
Laxröra i rågchips, jalapenoost och fikonmarmelad i crustad, Fuet och prosciuttolindad räkröra.
Friterade gyozaskins med smetana och fiskrom av något slag. Man kan även använda wontonark.
Grillad avokado med räkröra går snabbt att få till. Funkar att steka i stekpanna med om man inte har grillen igång eller i närheten. Räkröran gör du enkelt med färska räkor, en liten klick majonnäs och crème fraiche, dill, salt och peppar och lite hackad rödlök om man vill.
Gyoza med kantareller och reducerad skaldjursfond funkar som både förrätt eller varmrätt och recept hittar du HÄR.
Råbiff går ju inte att låta bli att tipsa om…DENNA med asiatisk touch.
Boeuf bourguignon är perfekt att förbereda och smakar ännu godare om den fått stå ett tag och gotta till sig. Bara att värma på medan man koka potatis och eventuellt lite rotfrukter till mos. Mosa ihop med ordentligt med smör, Philadelphiaost och grädde! Och glöm inte salt och peppar.
En härlig skaldjurspasta eller risotto kan heller aldrig bli fel! Recept HÄR för pasta och risotton gör du genom att koka fond på skalen av de skaldjur du använder och så kokar risotton på den. Använd gärna musslor. Hacka lite lök och fänkål fint och stek i lite smör utan att få färg. Häll på ett par dl torrt vitt vin och musslorna (här gäller: kasta alla musslor som inte stänger sig när du knackar på dem och givetvis alla trasiga. Efter kokningen tvärtom – alla som inte öppnat sig går i komposten). Efter fem minuter under lock på medelvärme bör musslorna öppnat sig. Spar några med skal på för dekoration och pilla ur resten för att tillsätta i risotton på slutet tillsammans med övriga skaldjur. Musselfonden tillsätter du även den i risotton samtidigt som skaldjursfonden. Risotto finns bl a recept på HÄR.
Misolax på planka eller vilken planka som helst brukar gå hem hos de flesta – om man har tillräckligt många plankor!
En äppelpaj på smördeg går snabbt att sno ihop. Färdig smördeg där du penslar kanten med lite uppvispad äggula, lägger på tunnt skivat äpple och strör på muscavadosocker och gärna riven mandelmassa. In i ugnen på 225 grader tills du tycker att den ser klar ut, ca 10 minuter. Toppa med vispad grädde, gärna med lite mascarpone eller smetana och ev lite punch. Rosta lite nötter eller pumpafrön om du har allergiker i sällskapet.
Crème brûlée med smak av Limoncello hittar du HÄR.
Mjölkchokladpannacotta hittar du HÄR.
Gör lite större bitar av denna citronkladdkaka med vispad lingonpannacotta och dekorerar lite finare än ovan med bär och kanske lite citronmeliss.
Jag hoppas du kunde få lite inspiration av dessa bilder och receptförslag.
Jag tackar för detta år och önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!
Kram Jojo