Som jag utlovat får du här lite tips på varmrätter till nyår:
Boeuf Bourguignon är ju perfekt om man vill förbereda maten. Jag brukar hålla mig till Morbergs recept, på ett ungefär. Mestadels blir det lite på en höft men Morbergs recept hittar du här
En Biff Rydberg
är ju supergod! Funkar att göra på långpanna i ugnen. Stek tärnad potatis i smör. Häll upp på en plåt och låt gå klart i ugnen, 175 grader. Köttet steks också i tärningar. Här gäller det att inte steka för mycket kött i taget i pannan, det blir lätt kokt i stället för stekt så ta lite i taget och häll upp i en form. Ställ in tillsammans med potatisen precis innan servering. Servera med hackad, stekt gul lök och en senapskräm av créme fraiche och Dijonsenap efter smak.
Fläskfilé med potatismos och kantarellstuvning
Fläskfilé steker du runt om, salta och peppra och rulla in i folie. Stick i en kött termometer och lägg i ugnen, 175 grader för snabb tillagning, 100 för lite längre om du vill hinna äta förrätten osv och samtidigt tillaga köttet i ugnen. Ställ in termometern på 65 grader. Ta ut när den piper men ta varken ur termometer eller bort folien utan låt den ligga i minst 10-15 minuter. Köttet går upp lite i temperatur när den vilar. Potatismos blir ännu godare om du kokar med en eller två jordärtskockor eller lite palsternacka. Mixa med smör och grädde och gärna en stor klick Philadelphiaost.
En risotto funkar som den är eller som tillbehör. Gör du t ex Skaldjursrisotto föreslår jag att du gör en fond på skalen från de skaldjur du använder…det är såååå mycket godare än köpt! Alla skaldjur förutom räkor bör hjärnan avlägsnas på för att det inte ska bli beskt.Rosta skalen i ugnen i 200 grader ca 20 minuter, gärna med lite tomatpuré. Lägg i en stor kastrull tillsammans med rotselleri, lök, vitlöksklyfta, morot, 2-3 dl vin och fyll upp med vatten så det täcker skaldjuren. Låt småkoka ca 30 minuter. Stäng av och låt stå ytterligare 30 minuter. Sila och reducera/koka ner till minst hälften.
Oxfilé behöver jag väl knappast tips om då jag misstänker att en stor majoritet brukar äta det på nyår 😉
Spetskål, torskrygg, potatismos Här funkar det också med lax eller t ex röding. Recept hittar du här
Råbiff är även den en klassiker, till varmrätt eller lite mindre som förrätt. Confiterad äggula till är pricken över i:et och hur du gör det hittar du här Friterade polkabetor ser festligt ut till.
Pasta med gratinerade havskräftor ser festligt ut om man serverar på ett stort fat. Dela havskräftor och klick på lite örtsmör (smör, vitlök, persilja, chili, örtsalt, citronzest). Glöm inte att lyfta ur bajsrännan ? Finhackad scharlottenlök, vitlök och chili steks i het olja, efter en stund i med körsbärstomatshalvor och när löken fått färg i med en slatt vitt vin och smulad Blå Castello. Blanda med kokt pasta. Gratinera kräftorna i ca 4 min i 225 grader. Pilla ur hälften av kräftstjärtarna om du har små kräftor och ett dessutom ett helt gäng och blanda med pastan. Lägg resterande kräftor uppepå och servera.
Pasta med kantareller och sparris som vegetariskt alternativ…funkar med en god köttbit till dessutom, för den som önskar det…
Fiskpaket är också smidiga att förbereda. Recept på det här.
Pasta Vongole kan jag äta när som helst och aldrig tröttna <3 ! Tar max en kvart att göra. Enda som tar lite tid är att låta musslorna sanda av sig i riktigt salt kallt vatten i ca 30-60 min. Häll sedan av saltvattnet och skölj i kallt vatten. Koka upp pastavattnet och koka vald pasta efter anvisningarna men häll av vattnet lite tidigare så det blir lite al dente. Hacka under tiden: 1-2 schalottenlök 4-5 vitlöksklyftor 1 röd chili 1/2 kruka persilja Hetta upp olivolja i en panna. Fräs lök,chili och hälften av persiljan och häll sedan på 1.5-2 dl vitt vin och 400 gr Romantica- eller piccolinitomater, krossa dem gärna i handen men se upp för sprut! Häll i 1 kg musslor (vongole, hjärt- eller blåmusslor) och lägg på lock. Sänk värmen och ånga musslorna några minuter. Vongole ca 2 min, ❤️ 3-4 och ?5 min. Ta av locket och kasta alla musslor som inte öppnat sig. Jag brukar ta en gaffel och peta bort musselköttet på hälften av musslorna så det inte är så mycket pill när man ska äta men det är en smaksak. Den här gången kom jag på mig själv med att nästan ha pillat alla! Vänd i den kokta pastan och strö över resten av persiljan. Njuuuut med endast lite svartpeppar på! Hoppas du hittar något du är sugen på! GOTT NYTT ÅR!