Nyår på gång!

Själv har jag inte kommit så långt i mitt planerande inför nyårsmaten. Gänget vi ska fira med ska träffas på en fika och fördela ut vad var och en ska få bidra med. Tänkte ge er ett par tips på förrätt. Varmrätt och efterrätt kommer i senare inlägg för den som önskar…

Hummersoppa med hummergyoza, 6 förrättsportioner
2 humrar
En bit fänkål
1 lök
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 chili
3.5 dl torrt vitt vin
0.5-0.75 dl konjak
2 dl vatten
5 dl grädde
1-2 msk brynt schalottenlöksfond
Dela humrarna och plocka ut allt kött ur stjärtar och klor. Ta bort inälvorna. Lägg skalen på en plåt tillsammans med allt utom vin, konjak, vatten, grädde och fond. Rosta i ugnen, 200 gr i 15-20 min och häll sen över allt i stor kastrull. Häll på vin, konjak och grädde, skölj ur botten på plåten med vattnet och häll även i det. Låt småkoka 30-45 min. Sila och smaka av med fond och ev s&p.

Hummergyoza
18 dumplingsark
Hummerköttet
1 msk fisksås
1 msk sesamolja
Lite finhackad koriander och dill
Svartpeppar
Finhacka hummerköttet och blanda med resten. Lägg en liten klick mitt på ett dumplingsark, fukta kanten med lite vatten och vik ihop på mitten. Om du vill kan du vecka kanten. Hetta upp lite olja så det täcker botten på en stekpanna. Stek dumplings på först den ena sidan och om man vill även på den andra. Häll i en halv dl vatten och lägg på locket och låt ånga ett par min.

Häll upp hummersoppan och lägg i tre gyoza i varje soppskål. Toppa med fänkålsdill eller vanlig dill.

Toast med skagenröra
I skagenröran brukar jag ha hackade räkor, rödlök, créme fraiche, lite majonnäs, dill och salt och peppar. Det är också gott med kräftstjärtar eller krabba. Toppa gärna med en liten citronskiva och en dillkvist. För en lyxigare variant toppar du med ett stort löjromsägg.

Bao med fläsklägg eller pulled pork hittar du här och här

Kammussla med blomkålspuré
Blomkålspuré kan du göra så här: Dela en jordärtskocka i mindre bitar, koka upp i ca 1 dl grädde och lägg i ett halvt blomkålshuvud i småbitar. På med lock och sjud tills grönsakerna är mjuka. Fiska upp jordärtskockan och blomkålen, mixa slät och tillsätt grädden till önskad konsistens. I med en liten klick smör och smaka av med s&p, gärna smaksatt salt som t ex ramslökssalt. Smula sönder kavring och stek knaprigt i smör. Fördela upp på tallrikar. Stek hastigt musslorna i het panna. Ös gärna med smör under tiden. Lägg musslorna på kavringen och klicka ut purén. Toppa med t ex ett nät kallat coral tuile. Det gör du enkelt genom att blanda 80g kallt vatten, 30g olja och 10g vetemjöl.Salta lite och droppa i några droppar färg, tex hushållsfärg eller naturlig färgsättning som rödbetsjuice. Stek små plättar (ca 1 msk av smeten), i en torr och het ”non-stick” panna. Stek tills det slutar att bubbla.
Ta försiktigt upp näten och lägg dem på hushållspapper så att överskottsfettet sugs upp.

Kesoplättar eller rårakor med kammusslor, löjrom och smetana

250 g keso
2 ägg
1 msk fiberhusk
salt och peppar
Mixa keso, ägg och fiberhusk, smaka av med salt och peppar. Låt svälla i 10 minuter. Stek plättar i smör.

Musselpannacotta 6 port

1 nät med blåmusslor
2 hackade schalottenlökar
50 g finhackad fänkål
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 fiskbuljongtärning
2 gelatinblad
3 dl grädde
salt och peppar
Vitlökssmör

Skölj musslorna och skrapa dem om det behövs. Släng alla som inte stänger sig när du knackar på dem. Fräs löken och fänkålen i smöret. Efter en lite stund pressa i vitlöksklyftan. Häll på vatten, vin och buljongtärningen. Koka upp och lägg i alla musslor. Lägg på locket och låt koka max 5 minuter. Skaka kastrullen då och då. Lyft ur alla musslor och reducera, dvs koka ner buljongen tills det återstår drygt en dl. Under tiden lägger du upp 6 musslor på en plåt. Här gäller tvärtom – de musslor som ej öppnas när du kokar dem kastas. Klicka på lite vitlökssmör på varje mussla. Pilla loss 5-6 musslor. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. När buljongen reducerat klart silas den ner i en annan kastrull. Häll i grädden och de 5-6 musslorna. Mixa slät och sila om du vill ha den helt slät. Koka upp och dra av plattan. Rör ner gelatinbladen. Häll upp i portionsformar och låt stelna minst 4 timmar. Gratinera musslorna i ugnen, 200 grader tills smöret smält. Lägg en mussla i varje portion vid servering. De musslor som blir över äts med fördel i en pasta eller varför inte på pizza. De kan frysas och tas fram vid tillfälle.

Hoppas att du hittat något som passar! GOTT NYTT ÅR!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.