Rätten med det omöjligt-att-stava-namnet! Den är dock lika lättlagad som den är svårstavad som tur är! Den går liksom inte att misslyckas med…jo kan komma på ett sätt och det är om den inte får koka tillräckligt länge för då hinner inte köttbitarna bli så där möra att de bara faller i sär. Jag brukar köra min i lergrytan för då vet jag att den sköter sig själv medan jag kan göra annat. Som igår då kroppen trilskades med mig – maten lagade sig själv medan jag låg i sängen och kollade ett par avsnitt Hemma igen på SVTplay. Win win liksom!
Jag brukar steka fläsket i lite olja, ta upp det och lägga åt sidan för att sedan fortsätta steka steklök och hela champinjoner. Dessa får gå ca en kvart så att sötman från löken kommer fram. Sen hamnar de tillsammans med fläsket och det är högrevens tur att få yta. Detta kan ju göras i en gjutjärnsgryta om man inte har någon lergryta för då fortsätter man bara att tillaga i grytan från och med nu. Har du som jag en lergryta bör du ha blötlagt den innan du sätter igång. Jag har läst att man inte behöver göra det men eftersom det står så i min lergrytas bruksanvisningar håller jag mig till det.
Jag steker lite högrev i taget så att inte pannan blir för kall och köttet blir kokt i stället för att få stekyta. Saltar och pepprar vartefter. Allt eftersom köttet blir klart hamnar det i lergrytan. När allt kött är färdigstekt rostar jag lite tomatpuré i pannan och kokar upp en skvätt rött vin för att få med alla goda smaker från pannan. Häller sen detta över köttet och fyller på med rött vin så det nästan täcker köttet.
Jag älskar morötter som fått koka med riktigt länge så de får gå med nu. I med en oxbuljongtärning och en kvist timjan. Grytan går sedan in i kall ugn som sätts på 150-175 grader.
Efter 2.5-3 h är det dags att hälla i fläsket, löken och svampen. Låt grytan stå ungefär en timme till och servera sen med potatismos och gärna syltlök.
Jag brukar mosa den kokta potatisen med en rejäl klick smör, grädde och något syrligt som philadelphiaost eller crème fraiche och så flingsalt och nymalen peppar.
Boeuf bourguignon i lergryta
Ingredienser
- 150 g rimmat stekfläsk eller bogfläsk i bit
- 250 g steklök, valfri färg
- 200 g champinjoner
- 1 kg högrev
- 2 msk tomatpuré
- ca 1 flaska rött vin, gärna från Bourgogne
- 1 mörk oxbuljongtärning
- 2-3 viltöksklyftor
- några kvistar timjan
- 1 lagerblad
- 1-2 morötter
- salt och peppar
Instruktioner
- Tärna fläsket och skala löken. Stek fläsket i lite olja. Fiska upp det och lägg i en skål.
- Stek lök och champinjoner hela. Skaka pannan då och då. Låt steka på medelvärme ca 15 minuter. Fiska sedan upp även dessa och lägg tillsammans med fläsket. Ställ in i kylen så länge.
- Skär högreven i större kuber, ca 3x3. Stek dessa i samma pannan. Salta och peppra. Stek lite i taget så att de får yta och lägg dem allt eftersom i botten på en lergryta.
- Rosta snabbt tomatpurén i samma panna och häll på ett par dl av vinet och buljongtärningen och koka upp så att du får med alla goda smaker från pannan. Häll detta över köttet i lergrytan.
- Häll över resterande vin så det precis täcker köttet. Krossa vitlöksklyftorna och lägg i dessa tillsammans med lagerbladet, timjan och morot och lägg på locket. Ställ in i kall ugn och sätt på 150-175 grader.
- Efter 2.5-3 timmar tillsätts fläsk, steklök och svamp. Fortsätt tillaga i ca 1 timme. Om det behövs - smaka av med salt och peppar.