Julafton 2019

Ett sent inlägg om julafton mest för min egen skull…så jag kommer ihåg till nästa jul vad som blev bra eller inte! Jag är ganska traditionsbunden på julen och håller mig till mina favoriter…och de är ju dock ett par stycken. Önskar att knoppen och kroppen jobbade lite bättre ihop dock för då skulle jag kunna göra allt jag vill och lite till men med envishet kommer jag en bit i alla fall. Jag blandar lite bilder med recept i detta inlägg så håll tillgodo – till nästa jul!!!

Kom på i sista sekunden att vi inte juldukat 😉 och löste det i farten med lite slingor, grönt och keramikhjärtan. Yngste sonen gjorde snabbt några bordsplaceringar medan maken strök servetterna.

Julsillarna hade jag gjort dagen innan och de hittar du HÄR.

Gör ni egen sylta? Jag veeeet det är overkill men den blir ju sååå god. Finns ingen bra köpesylta heller tycker jag. Det är egentligen inte så mycket jobb men tar lång tid då den ska koka länge. Men då hinner man ju göra knäck eller något annat gott! Jag fick inte tag i något kalvlägg men tycker det blir supergott med det så får du tag i det – använd! Man kan ha både och också.

Sylta

Receptet räcker till en form på dryga 5 dl.
Om man vill kan man använda en hel kyckling. Det blir lite extra kött att använda, antingen till större sylta eller att frysa in för att göra t ex kycklingpasta eller i soppa.
Portioner: 1 stor sylta
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 1 fläsklägg á ca 1.2 kg
  • 3 kycklinglårfiléer
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök
  • 1-2 morötter
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn

Till syltan

  • 3-4 gelatinblad
  • ingefära och koriander

Instruktioner

  • Koka upp vatten med lök, morötter, lagerblad och peppar. Skölj fläsklägget och lägg det i vattnet. Se till att vattnet täcker köttet. Skumma och sänk värmen till medelvärme. Lägg på lock och låt koka 1.5 h. Tillsätt kycklingen och fortsätt småkoka tills fläsklägget släpper från benet. Det är omöjligt att ange någon direkt tid då det är olika från gång till gång hur lång tid det tar innan köttet släpper från benet.
    Ta upp köttet och låt set svalna. Fiska även upp grönsakerna. Tillsätt lite ingefära och koriander (pulver) och låt buljongen reducera ned till hälften. Smaka av buljongen. Den ska vara kryddig i smaken då den annars blir rätt smaklös tillsammans med köttet. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
    Pilla bort allt kött och skär det i småbitar. Lägg det i valfri form. Blir det för mycket kött kan detta sparas till en kött- och grönsakssoppa (frys in till senare).
    Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ned dem i buljongen. Häll buljongen över köttet. Täck med plastfolie och ställ kallt till syltan stelnat.

Formen jag använder är min mammas. Minns från min barndom att syltan alltid gjordes i denna. Den kommer säkert från mormor eller gammelmormor. Man kan frysa sylta om man får över eller om man vill förbereda den långt före jul. Den blir dock sladdrigare men om man ger den ett snabbt uppkok och häller i formen och ställer kallt igen så brukar den återta samma konsistens.

Rödbetsgravad lax är bara så vackert så den kan jag inte låta bli! Den bör gravas i två dygn så den är lätt att förbereda innan. Recept finns i fjolårets inlägg om julmaten och hittas HÄR.

Gubbröran gör jag inte efter något speciellt recept utan smakar av och tillsätter tills jag får den smak jag vill ha. I denna var det kokt ägg, ansjovis, en klick crème fraiche, majonnäs, hackad dill och gräslök, röd lök och salt och peppar.

Lax gillas av de flesta här hemma. Jag brukar varmröka en bit i min elrök (med valfritt spån). Den har jag oftast bara salt och peppar på. En bit ugnsbakas för en mer neutral smak. I år blev det med juligt röd rosépeppar. In i ugnen i 175 grader tills innetemperaturen är 46 grader. Låter den svalna under folie. En annan favorit är Saffranslax.

Skagentårta eller räkcheesecake hittar du recept på HÄR. Här kan man laborera lite med crème fraiche och yoghurt. Jag tycker den blir lite fräschare med yoghurt i men den kan givetvis göras på bara crème fraiche.

Kallskuret går hem hos killarna här hemma. Tryffelsalami och prosciutto är favoriterna men den gravade biffen är inte dum den heller! Recept finns HÄR.

Sallad har inte strykande årgång på vårt julbord men denna är favoriten: Flower sprouts, finbladig salladsmix, blodapelsin (som inte var blodig alls!), rödlök, granatäpple och färska fikon.

Julsosten, som i sista sekund fick ett gäng granatäpplekärnor, höll på att glömmas helt i kylskåpet.

Åh så gott det luktar när man steker salvia och prosciutto krispigt! Dessa smulas sedan ned i en blandning av Philadelphia och ngn smakrik ost. I år blev det västerbottensost och pecorino då det var de som fanns i kylen. I receptet har jag angivit cheddar då det var det jag använde när osten kom till. Men det är lite så jag jobbar…jag tar av det som finns hemma när jag hittar på något och blir det bra brukar jag lägga upp det här numera. Sen alternerar jag lite om jag återgår till receptet och tar det som finns hemma för stunden.

Färskost med brynt salvia och prosciutto

Osten kan givetvis ätas som den är, utan granatäpplekärnor. Antingen serverad ur en liten skål eller som en boll rullad i önskad kryddört.
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 150 g Philapelphiaost
  • 2 dl riven cheddar
  • 10-15 salviablad
  • 2 skivor prosciutto
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1 granatäpple

Instruktioner

  • Hetta upp en stekpanna. Lägg i smöret och sänk temperaturen till medeltemperatur. Lägg i salviabladen, den större mängden för mer salviasmak (den är smakrik). Stek bladen ca en minut per sida och lägg sedan upp dem på hushållspapper. Lägg i prosciutton i samma panna. Stek knaprig på båda sidor. Lägg upp på hushållspapper. Blanda philadelphiaosten och den rivna osten. Smula i salviabladen och prosciutton och blanda. Smaka av med några varv på svartpepparkvarnen. Klicka upp osten på platstfolie och rulla ihop till en boll. Ställ in i kylen minst en halvtimme, gärna längre.
    Vid servering: Ta ur kärnorna ur granatäpplet. Tryck in dem runt hela ostbollen.

Godaste tallriken i mitt tycke – den första med sillar och fiskrätter.

Den andra kunde jag hålla mig borta från havsmaten och höll mig till köttet. Senapen var hemgjord efter ett recept från en gammal granne:

Bosses starka senap

Ingredienser

  • 1 dl Colemans senapspulver
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 1.5 dl kokande vatten
  • 1 krm salt
  • 2 msk brunt farinsocker
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vinäger
  • 0.5 dl grädde

Instruktioner

  • Blanda senapspulver och vetemjöl.
    Tillsätt vattnet och vispa slät.
    Rör ner salt,socker och vinäger.
    Rör till sist i grädden (ovispad).
    Låt stå svalt i ett dygn.

Och så en tallrik varm mat. Ja ni ser ju vad jag gillar: kantarellomelett, mammas julmustrevbensspjäll, Janssons frestelse och en köttbulle och en liten sprängd prinskorv. Och så det viktigaste av allt – BRUNKÅL! Mammas brunkål är magisk! Dock bara vi som äter 😉

Efterrätten är stående…mammas Ris á la Malta med jordgubbssås. Och nej inte Apelsinris som en del envisas med att kalla Ris á la Malta. Haha! Båda är lika goda men på julen vill vi ha med jordgubbssås här i huset.

Serverades på arvegods – Tomtejul av Rörstrand, design Aina Stenberg. Så fint och vi har inte så många men i år var vi inte så många runt bordet då båda mina bröder firade på annat håll och då kunde vi använda dessa.

JULBORD 2019

  • inlagd sill
  • gin- och lingonsill
  • asiatisk sill
  • vitlökssill
  • gubbröra
  • rödbetsgravad lax
  • ugnsbakt lax med rosépeppar
  • varmrökt lax
  • sylta
  • kryddgravad ryggbiff
  • sojachampinjoner (soja, vitlök, peppar och persilja)
  • Skagentårta med löjrom och räkor
  • ägghalvor
  • skinka
  • mammas köttbullar
  • prinskorv
  • brunkål
  • revbensspjäll, julmustkokta
  • kantarellomelett
  • ostbricka

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.