Saffranslax

Det här receptet har jag glömt att lägga upp här på bloggen. Tyckte att det var supergod lax. Det kommer från tidningen Matmagasinets julutgåva 2018. Så enkelt och så gott. Dessutom väldigt smidigt att förbereda. Jag bjöd på denna innan jul och serverade med smashad potatis, grönkålssallad med fikon och apelsinfiléer, dinkelbaguette och vispat brynt smör. Fick en hel laxsida över som kom fram på julbordet och åts kall. Men här gick det inte åt så mycket så då fick resterande av laxsidan hoppa in i frysen. Perfekt att ta fram en vardag i januari. Ikväll åt vi med potatismos som jag gjorde genom att vispa ihop potatis med en halv burk Mascarpone och en halv burk Smetana. Smaksatte med lite parsillade och svartpeppar. Till det ett gäng brysselkål som sjöng på sista versen. Bara delade på mitten och stekte i lite smör och olja på snittsidan, på med flingsalt och svartpeppar och vände sen på dem och hällde på en halv dl vatten och la på locket och sänkte värmen till låg. De fick ångas halvmjuka, godast när det är lite krisp kvar. Laxen hade jag i frysen som sagt så den värmde jag i ugnen, 125 grader i ca 30-40 minuter.

Från julbordet…

Saffranslax

Förberedelser10 minuter
Tillagningstid30 minuter
Total tid40 minuter
Portioner: 6
Författare: Matmagasinet

Ingredienser

  • 1.2 kg laxsida
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 kuvert saffran
  • 2 dl parmesanost
  • 1 dl grovhackad dill

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150 grader. Putsa laxen och salta och peppra den lätt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda crème fraiche, saffran, parmesan och hälften av dillen. Bred ut över laxen. Stek mitt i ugnen i ca 30 minuter tills laxen har en innertemperatur på 50 grader. Ta ut och strö över resterande dill. Servera gärna med citronklyftor till.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.