Är det någon gång på året som jag älskar att planera och laga mat så är det till julbordet! För några år sedan började jag skriva in i en bok vad jag har lagat eller haft med på julbordet. Det är faktiskt jättekul att gå tillbaka och minnas olika rätter och att bli påmind om dem och kanske de även hamnar på årets…Jag vill alltid ha så mycket med men eftersom det alltid blir rester över får man ju hejda sig! Nu har jag ju även bloggen att lägga upp bilder till mina listor och då kan ju även andra få lite tips till sitt eget julbord. I år är det ju lite i senaste laget men till nästa år 😉
Dukningen i år för de vuxna blev på mörk duk med grankvistar, gröna keramikhjärtan, Ingrid Marieäpplen och en ljusslinga. Vita servetter som egentligen är små gärsthanddukar med GOD JUL borderat på.
Årets sillar á la Jojo gjorda på minutsill blev:
* Yoghurt- och vitlökssill: Blanda grekisk eller turkisk yoghurt med en liten pressad vitlöksklyfta. Blanda i hackad persilja och lite svartpeppar.
* Soja-, citron- och chilisill: Gör en 1-2-3-lag, dvs 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Häll i lite soja och pressa i citronsaft och riv ner citronzest. Tillsätt chili i tunna skivor.
* Gin- och Lingonsill: Även denna sill är baserad på 1-2-3-lag med en skvätt gin i och så lingon och några citronskalsstrimlor. La en kvist timjan på toppen i burken.
* Saffran-, parmesan- och dillsill: Blanda crème fraiche med lika delar parmesan och hackad dill. Tillsätt saffran efter tycke.
Dessa gör jag en till två dagar innan så de får gotta till sig i sina lagar/såser.
Ett ständigt återkommande inslag är rödbetsgravad lax:
ca 500-600 gram lax (med skinn eller salmalax)
2 msk socker
2 msk salt
svartpeppar
en råriven rödbeta
Gnid in laxen med socker och salt. Vrid över lite svartpeppar. Strö över rödbetan. Lägg in laxen i en plastpåse och tryck ut luften. Lägg i kylen i två dygn, vänd gärna ett par gånger på påsen. Skrapa av rödbetan och skiva tunt vid servering och snurra t ex skivorna till rosor.
Ny för i år var den kryddgravade ryggbiffen. Recept av Niklas Ekstedt. Biffen samsas med salami och Onsalakorv.
400 gram ryggbiff
1/2 dl grönpepparkorn
4 enbär
4 lagerblad
1 msk hackad rosmarin
1 msk strösocker
1 msk salt
Mortla grönpeppar, enbär och lagerblad och blanda med resten. Putsa biffen fri från senor. Dela biffen på två. Gnid in köttet med kryddsaltet och lägg i en plastpåse. Pressa ut luften och rulla in köttet i plastpåsen. Grava i kylen i 3 dygn. Torka bort kryddsaltet om du vill och skiva tunt vid servering.
Saffranslax bjöd jag på häromdagen (recept kommer…) och jag fick en hel sida kvar som jag frös in och serverade kall.
Janssons frestelse är ett måste men jag är inte ett big fan av torra och ansjovisstinna varianter! Nä, jag skivar ansjovisfiléerna två gånger på längsen så jag får tunna strimlor ansjovis. Stekta lökringar – alltid, aldrig rå och så massor av vispgrädde. Går inte att misslyckas! Galet god! Mammas revbensspäll, i år kokta med julmust. Och kantarellomelett kan vi inte heller vara utan…
Svägerskan kom med lite vegetariska inslag då min brorsdotter är vegetarian – brysselkålsgratäng (magiskt god!), vegosillar, ugnsbakt rotselleri och vegobullar.
Sojamarinerade champinjoner är nog 14-15:e året för. Här blandar jag bara lite Maggisoja och Tamarisoja med olivoja, vitlök, svartpeppar och hackad dill. Skivar en hög champinjoner och blandar ner i dressingen. Ställ kallt och blanda försiktigt efter en halvtimme-timme. Svampen släpper vätska och krymper ihop lite. Svampen är även god till grillat kött och funkar ju året runt.
Ostbricka är egentligen mitt bästa men av någon anledning finns det ju inte plats för den när man väl kommer dit! Men resterna går inte av för hackor. En god marmelad hör ju till och i år kokade jag en marmelad på finhackade äpplen, lite citronsaft och lite, lite vatten. När äpplena mjuknat hällde jag i syltsocker som fick koka ihop med äpplena i drygt 5 minuter. Häll upp i glasburk och ställ kallt. Svamppastej är också något jag brukar göra till jul. Tror dock att det bara är jag som äter så jag brukar höfta lite när jag gör den i mindre mängd men originalreceptet är från Elle Mat&Vin, nr 8 2016:
600 g svamp
1 schalottenlök
25 g smör
2 msk olivolja
1 tsk färsk timjan
1 skvätt sherry
150 g färskost
100 g hackad pistagemandlar
salt och peppar
Skär svampen i bitar. Hacka löken. Fräs löken i smör och olivolja. Tillsätt svampen och timjan. Fräs tills svampen är mjuk. Om den vätskar fortsätt fräsa tills vätskan avdunstat. Tillsätt sherry och koka in. Låt svampen svalna. Mixa tillsammans med osten. Rör ner pistagemandeln och smaka av med salt och peppar. Häll upp i glasburk och låt stå kallt 3 timmar innan servering.
Maken bakade för första gången kavring på min begäran – det är kärlek och den blev fantastisk god. Nybakt med lite brynt vispat smör och lagrad ost på…mumma! Receptet hittade jag här.
Julbord 2018
Yoghurt- och vitlökssill
Soja, citron- och chilisill
Gin- och Lingonsill
Saffran-, parmesan- och dillsill
Glasmästarsill
Mammas kräftsill
Mammas ingefära- och chilisill
Jennys Basilika- och tomatsill
Jennys vegetariska basilika- och tomatsill med kapris
Rödbetsgravad lax
Saffranslax
Nyrökt lax
Kryddgravad biff
Onsalakorv
salami
Ägghalvor
Ostbricka
Äpplemarmelad
Svampastej
Julskinka
Mammas köttbullar och revbensspjäll
Prinskorv
Jennys brysselkålsgratäng
Jennys ugnsbakade rotselleri
Mammas kantarelllomelett
Blandad sallad med tomat, avokado, riven brysselkål, apelsinfiléer och granatäpple
Och säkert en massa annat gott jag glömt!
God fortsättning på julen…