Toppenkombo här ikväll 👌🏼
Hösten är här på riktigt och i kväll blev det trattkantarellsoppa och nybakta solrosbullar. Sjukt enkla att baka och soppan lagar nästan sig själv…
Gott när det är lite ruggigt ute. Receptet på soppa här nedan innehåller oxbuljong, idag blev den vegetarisk fond från Knorr, Rich vegetable. Den är riktigt bra om man vill få till en mustigare smak än med vanlig grönsaksbuljong. Idag minskade jag lite på grädden också, det är ju ändå torsdag 😉
Solrosbullar
Portioner: 26 stycken
Ingredienser
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 0.5 dl olja
- 1 tsk salt
- 2 msk ljus sirap
- 2 dl solrosfrön
- 6 dl rågsikt
- ca 7 dl vetemjöl
Pensling:
- ägg, solrosfrön
Instruktioner
- Smula jästen i en skål. Värm vatten och olja till 37°. Häll lite över jästen och rör tills den lösts upp.
- Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap, solrosfrön, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl.
- Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och dela i två bitar. Rulla ut längder och skär varje i 13 bitar.
- Rulla bullar och lägg på en plåt med bakpapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på solrosfrön. Grädda i ca 10 minuter.
Trattkantarellsoppa
Portioner: 4 pers
Ingredienser
- 1-1.5 liter trattkantareller, eller två stora nävar torkade
- 2 schalottenlökar
- 7 dl vatten
- 1-1.5 dl torrt vitt vin
- 2-2.5 dl grädde
- 0.25-0.5 dl sherry
- 2 tärningar mörk oxbuljong
- svartpeppar
- smör till stekning
Instruktioner
- Hacka löken och stek i en klick smör. Grovhacka färsk svamp och stek till vätskan som bildas har kokat in igen. Häll i övriga ingredienser och låt småkoka en stund. Smaka av med svartpeppar. Används torkad svamp tillsätts den sist. Smula ner den i soppan och låt småkoka så att den drar åt sig vätska tillräckligt.Vill man ha en tjockare soppa kan man givetvis reda.