Igår em hade jag tänkt svänga förbi mataffären på väg hem från jobbet men kroppen OCH knoppen var helt slut så jag orkade inte ens fundera på vart jag skulle gå i affären ens…bara att åka hem till sofflocket och lyssna på skitkroppen. Kylen gapade som sagt tomt så tur att det fanns ett paket köttfärs i frysen. Köper ofta stora flak på en av våra ICA-butiker här i Örebro där de mal sin egen köttfärs. Den är grymt bra och så stor skillnad på om man jämför med de vacuumförpackade. De vacuumförpackade är ju dock rätt skönt att ha i kylen då de håller längre och man lätt kan ta till vid idétorka. När det är bra pris på den nymalda köper jag som sagt ofta extra och fryser in i fryspåsar. Jag tar stora påsar och plattar till så mycket som möjligt så att det blir ganska tunt och platt paket – då tinar den snabbare. I går fick paketet ligga på bänken nära braskaminen vi har i köket så den snabbtinades. Vid detta tillfälle var det nötfärs men det funkar med bland-, fläsk- eller kycklingfärs också. Sojafärs har jag inte provat men varför inte, ser inget hinder för det mer än att man kanske får krydda lite extra.
Som vanligt steker jag i omgångar och lägger åt sidan i en skål. Under tiden skar jag lök, vitlök, chili och mangold – det som trädgården fortfarande levererar som tur är. När köttfärsen stekt klart fick även grönsakerna en svängom i stekpannan innan köttfärsen hamnade där igen. Sen hällde jag på ordentligt av chiliolja, ostronsås och hoisinsås och blandade med kokta risnudlar och voilá! Klart! Snabb vardagsrätt som blev grymt god.
När jag blandar i nudlarna brukar jag klippa några snabba klipp med saxen så blir det både lättare att blanda och lättare att äta.
Rätten är så klart smidig att göra i en wok som har lite högre kanter men den står tyvärr för det mesta kvar i skåpet då den är så tung, jag har en gammal hederlig i gjutjärn från typ stenåldern när det blev modernt att woka här i Sverige. Alla stekte kyckling och tillsatte en påse frysta wokgrönsaker men kunskapen om själva kryddsättningen missade man visst. Vi åt med sweet chilisås och crème fraiche, vilket absolut inte är helt fel då det är jättegott! Det jag menar är man trodde att man lagat autentisk asiatisk mat bara för att man använde en wok, haha! Woken har dock gått varm genom åren så en välinvesterad present från svärmor och svärfar. Har du provat att poppa popcorn i en wok? Om inte….gört!
Till detta åt vi picklad chiligurka och en råkostsallad med asiatiska smaker.
Blanda lite soja, vitlök, risvinäger, gochugaru (koreanskt chilipulver) och sesamfrön i en skål. Skär upp gurka och blanda.
Här gjorde jag en dressing av ponzu, liiiite honung, fisksås, chili, vitlök, ingefära, koriander och lite limejuice. Morot strimlades tunt med en sån där strimlare i metall som man drar längs moroten, ungefär som en potatisskalare och då blir det tunna strimlor. Jag provade den även på kålrabbi men det funkade inte så den skar jag i lite grövre strimlor för mer tuggmotstånd. Här kan man blanda i äpple, lök, salladslök, rättika och framför allt mynta.
Jag hade önskat jordnötter till detta men dem hade någon ätit upp! Så det fick duga med naturella cashewnötter. Rosta dem gärna i torr pannan med lite chilipulver på.
Apropå chili…chilioljan jag använder är DENNA. Den står sig jättelänge i kylskåpet och smaken är fantastisk. Piffar upp vilken rätt som helst i rätt riktning. Jag har alltid en burk står i kylskåpet. Chilipulvret sjunker till botten så jag rör alltid upp den ordentligt när jag ska använda den. En sked i en skål med snabbnudlar gör underverk!
Chiliköttfärs med risnudlar
Ingredienser
- 180 g risnudlar
- 700 g köttfärs (alla sorter går bra)
- 1 stor lök
- 3 vitlöksklyftor
- 2 cm ingefära
- 1 chili
- 3-4 mangoldstänger (kan bytas ut mot en påse babyspenat á ca 70 g)
- 1-2 msk fisksås
- 0.5 dl chiliolja (glöm inte blanda runt i burken så att det är chili du får med)
- 0.5 dl hoisinsås
- 0.5-0.75 dl ostronsås
- koriander, jordnötter eller cashewnötter, chilirostade sesamfrön
Instruktioner
- Stek köttfärsen i omgångar och lägg åt sidan.Skiva under tiden grönsakerna. När köttfärsen stekt färdigt är det dags för grönsakerna. När löken börjar bli mjuk får köttfärsen komma tillbaka.Tillsätt fisksås, chiliolja, hoisinsås och ostronsås.Koka upp vatten och häll över risnudlarna. Täck över och låt stå ca 3-4 minuter. Häll av vattnet från nudlarna och tillsätt nudlarna till köttfärsen. Klipp ett par gånger med sax så blir det enklare att blanda.Servera med koriander, hackade nötter och chilirostade sesamfrön.