Här har vi Jojo i ett nötskal – laxen smet ned i en marinad av hälften soja, hälften mirin. Tanken var att den dagen efter skulle hamna i friterade wontonark som en typ av japansk taco men icke sa nicke! När dagen efter kom gjorde jag saffranspasta med grönkål och blev såååå sugen på laxen så jag kunde inte vänta till kvällen utan den tärnades och vändes ned i pastan precis innan servering. Därmed blev den tillagad på ytan men sushirå inuti. Blev supergott så delar med mig hur jag gjorde:
Lök och lite vitlök stektes mjuk innan repad och grovhackad grönkål gick med. Strödde i lite saffran på botten av pannan innan lite torrt vitt vin gick i. Vinet fick ånga av sig innan jag fyllde på med hälften grädde och hälften pastavatten. Här är det ju samvetet som avgör hur mycket man vill ha…smakade av med salt och peppar innan kokt pasta vändes i tillsammans med laxen. Hade jag haft någon svamp hemma hade jag även haft i det. Nästa gång toppar jag med valnötter (som var tanken under tillagning men glömdes visst bort och det blev rostade frön i stället).
Nu är det glöggtider och jag älskar glögg! Dock gillar jag inte för söt glögg så att göra egen snabbglögg på rött vin blir alldeles perfekt. Hetta upp rött vin med pyttelite råsocker, kanelstång, stjärnanis, kardemumma och nejlikefrön. Stäng av och låt det stå att dra i 20-30 minuter. Hetta upp igen utan att det kokar. Drick med något gott tilltugg. Här Västerbottensostskorpor, Saffransskorpor och chips med smetana, löjrom och rödlök.