Blomkålsnuggets

Köpte hem ett blomkålshuvud för ett tag sedan då jag ända sedan jag såg serien Lyckomaten på SVT har varit sugen på att göra Tareq Taylors Blomkålsnuggets. Igår blev det äntligen av! De blev supergoda så de här kommer jag att göra igen…till en i familjens förtret säkert men övriga åt och var nöjda. Nåväl, han provade i alla fall och det är huvudsaken. Den minste har alltid ätit i stort sett allt så han åt även om han tyckte att kycklingnuggets är godare 😉

Gör inte smeten för lös utan fyll på med lite vatten i taget och blanda smeten slät, nästan som kladdkakssmet. Sen blandade jag i alla blomkålsbuketter och blandade. Fritera några i taget. Jag använde ingen fritös utan tog en liten kastrull. Då går det inte åt så mycket olja. Oljan kan användas flera gånger. Häll upp i flaska och förvara i kylskåpet. Se till att inget kommer med i oljan dock, sila med fördel.

Jag serverade med lökris och brysselkål. Såsen gjorde jag av några färskostbollar som blev kvar sen i fredags. Jag rörde ut dem med gräddfil till lagom tjock konsistens. Men funkar lika bra med vilken färskost som helst, t ex Cantadou. (De färskostbollarna jag gjorde i fredags var smaksatta med vitlök och Persillade och rullades i hackad körvel och persilja.) Lökriset gjordes genom att koka ris, hacka lök och steka mjuk och sen vända i riset med lite hackade örter.

 

Blomkålsbahji – Friterad blomkål

Tillagningstid20 minuter
Portioner: 4 pers
Författare: Tareq Taylor, Lyckomaten SVT

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 röda chili
  • 1-2 tsk fint salt
  • 1 tsk chili torkad
  • 1 tsk spiskumminfrö
  • 1 tsk korianderfrö
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 msk rismjöl
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • lite vatten
  • salt
  • olja till fritering

Instruktioner

  • Hacka vitlök och chili fint.
  • Stöt alla kryddor i en mortel. Tillsätt vitlök, chili, rismjöl, kikärtsmjöl och lite vatten. Knåda allt till en klibbig smet. Smaka av så att saltmängden är lagom.
  • Dela blomkålen i buketter. Doppa buketterna i smeten och fritera i het olja, ca 170°, tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på lite hushållspapper.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.