Fisksoppa och vintips så här på lillörda´n

En snabb och enkel fisksoppa med saffran gör vilken vardag som helst till en fest! Onsdagar försöker jag allt som oftast lyxa till det lite extra men det går lika bra med falukorv – det räknas i alla fall som fest för övriga familjen, hehe…

När jag köper färsk fisk köper jag ofta lite extra och fryser in. Dela gärna i lagom stora bitar innan du fryser så är det bara att tömma ned i soppan när du ska laga. Även vinkokta musslor passar perfekt att pilla ur sina skal och frysa in. Båda dessa detaljer finns i frysdisken att handla hem dock, om man är bekväm av sig eller helt enkelt inte har tid. Jag passar dock oftast på när jag ändå tillagar något av dessa och fryser sen in. Gillar att ha saker i frysen så att man inte behöver ge sig iväg och handla i tid och otid när man blir sugen på något. Just nu vill man ju dessutom undvika att handla fysiskt så då är det bra att ha något att ta till. Lök, potatis, morot och någon rotfrukt har jag dessutom alltid hemma, tillika vitt vin (gärna en box som håller lite längre) och grädde eller crème fraiche. Även en burk Kosterfiskarns handskalade räkor i lag är bra att ta till men det går faktiskt ganska snabbt att tina räkor på en dagstidning eller liknande. Sprid ut  så de inte nuddar varann så har de tinat tillräckligt för att skalas på 30 minuter. Denna gång var det burkvarianten.

Du får ett ungefärligt recept av mig nedan men det är faktiskt inte så svårt att höfta lite och ta av det som finns hemma, förutsatt att man HAR något hemma det vill säga. Periodvis när jag mår sämre så gapar det faktiskt relativt tomt även i min kyl…

Vid detta tillfälle använde jag fiskbuljongtärning, fiskfond är jag dålig på att koka då jag oftast köper färdigfiléad fisk. Men allt som oftast kokar jag fond på skaldjursskal och fryser in. Jag älskar den smaken, det gör däremot inte en av sönerna så ibland får det bli buljongtärning – då får han åtminstone i sig liiite fisk (även fisk går bort om han skulle få välja själv tyvärr). I fredags blev jag ensam vid fredagsmyset då maken körde tillbaka äldste sonen till Skövde där han pluggar. I och med att undervisningen varit på distans har han inte haft så bråttom hem utan mamma har fått rå om honom lite extra (läs sen mitten av november!) Den mellersta jobbade och den yngste åkte skridskor med kompisar hela kvällen så han slängde ihop lite havregrynsgröt och en skagenmacka innan han drog iväg – skön kombo!

Som tur var hade jag tagit upp en låda med kräftor – och ALLA hamnade därför i min mage, inte mig emot då det är något jag skulle önska om jag var tvungen att önska en sista måltid.

Drack ett supergott vin till – Stoneleigh Wild Valley, nr 2529 där man köper viner. 129:- flaskan kostar det, mycket prisvärd tyckte jag. Hade jag blundat hade jag nog gissat på Sancerre, ett av mina vita favoritviner från Loire gjord på samma druva – Sauvignon Blanc. Detta vin är dock från Nya Zeeland och Stoneleigh finns i många olika varianter.

Nyanserad, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av fat, passionsfrukt, krusbär, rökig mineral, gröna äpplen, kryddor och lime.

Även denna gång kokade jag fond på skalen. Tillsammans med en lök, vitlöksklyfta, morot, tomatpuré och vitt vin får det småkoka i 30 minuter, stå och dra i ytterligare 30 minuter innan det silas av och på nytt får koka upp och sedan reducera ned till lagom koncentration av smaker.

Jag fryser sedan in fonden i ziplockpåse som du ser här ovan. Märk ordentligt och lägg, fyll på och tryck ut så mycket luft du kan innan stängning. Lägg sedan så plant som möjligt i frysen så är den lätt att flytta på sedan och tar minimalt med plats. Tinar dessutom grymt snabbt när du t ex vill göra en fisk- och skaldjurssoppa eller gudomlig skaldjursrisotto.

Fisksoppa med skaldjur

Du kan tillsätta vilka grönsaker du vill. Broccoli, blomkål, ärtor...
Portioner: 4 pers
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 1 liten gul lök
  • 1/4 fänkål
  • 1 liten morot
  • 2 potatisar
  • 1.5 dl torrt vitt vin
  • ca 7 dl vatten
  • ca 2 dl grädde
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 0.5 g saffran
  • ca 300 g torsk eller lax i kuber
  • ca 125 g blåmusslor utan skal
  • smör att steka i, salt, peppar

Till servering

  • räkor, dill och aioli

Instruktioner

  • Hacka lök och vitlök och stek i lite smör utan att få färg. Skala potatis och morot och skär i bitar tillsammans med fänkålen. Stek även med dessa.
    Häll på vin och låt koka upp. Häll på vatten, grädde, buljongtärningar och saffran och koka tills potatisen blivit mjuk.
    Smaka av med salt och peppar och ev chili om du vill ha lite hetta.
    Lägg i fisken och musslorna och låt allt koka upp. Stäng av plattan och låt fisken gå klart i ca 5 minuter.
    Servera med räkor, dill och aioli. Du kan också finhacka lite dill och tillsätta på slutet för mer dillsmak.

 

 

Lämna ett svar

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.