Entrecôte, hemslagen bea och ett magiskt rött vin

FREDAG!!!

En riktigt god köttbit kräver sin sås…nja inget måste kanske men en hemslagen bea är magiskt gott till! Och ALLTID hemslagen! Alla andra göre sig inget besvär i detta hus…möjligtvis på en pizza eller i en hamburgare men inte till kött! Och det är faktiskt inte så svårt. Jag vet inte varför alla drar sig så för att göra den? Ja den kan spricka men på de 30 år jag gjort egen har det nog bara hänt en enda gång. Man får inte ha för bråttom i med smöret bara och framför allt inte värma på den. Ska du värma föreslår jag i vattenbad och riktigt långsamt medan du rör. Lova att du testar att göra en egen nästa gång?!

Drog igång middagen lite sent i lördags så fick se på Mello lite på avstånd. Brukar du kolla? Just i år är man ju ändå hemma så vi tittar självklart!

Smörstekt och öst entrecôte och sparris innan den hamnade på tallriken tillsammans med ugnsrostad delikatesspotatis och hemslagen bea.

Svårslaget om du frågar mig även om jag älskar fisk och skaldjur!

Till detta drack vi ett magiskt gott rött vin. Min bror brukar tipsa mig om goda röda viner och detta var ett riktigt bra tips. Ett par prisklasser upp från vad jag brukar dricka men ibland får man unna sig! Tinto Pesquera Millenium, Gran reserva 2009, nr 2812 och 349:- på Bolis. Ett kraftigt, fylligt och smakrikt rött som passar perfekt till en köttbit. Den får gärna komma hem på besök igen.

Du kan smaksätta din bea på olika sätt.

Choronsås: Rosta en knapp halvdeciliter tomatpuré i lite smör och blanda i såsen.

Chilibea: Smaksätt med sriracha, sambal oelek eller chiliflakes.

 

Önskar dig en härlig fredag!

Bearnaisesås

Klassiskt recept från Vår Kokbok
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 5 vitpepparkorn
  • 5-10 persiljestjälkar (gärna några dragon också)
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 3 äggulor
  • 150 g smör
  • hackad persilja och dragon efter smak, ca 4 msk totalt
  • salt och peppar och ev cayennepeppar

Instruktioner

  • Smält smöret och ställ åt sidan.
    Häll vinäger och vatten i en kastrull. Lägg i stjälkar, schalottenlök och vitpepparkorn. Låt koka upp och reducera tills ca 0.5 dl kvarstår.
    Sila av och häll över i ren kastrull (Är det första gången du tillagar föreslår jag att du gör såsen i en skål som du ställer i vattenbad. Då är det enklare att hålla koll så att inte äggen koagulerar för mycket).
    Vispa i äggulorna i vinägerreduktionen och värm under omrörning på låg värme. Fortsätt vispa tills det börjar tjockna. Det tar en liten stund så fortsätt vispa.
    Ta kastrullen från plattan och ställ på en våt disktrasa så står den still.
    Vispa i smöret droppvis, se till att smöret hela tiden piskas in och droppa i lite i taget samtidigt som du vispar och vispar. Fortsätt tills du vispat in allt smör, allt utom bottensatsen dvs det vita på botten. Du kan vispa i det också men såsen blir då lösare.
    Finhacka persilja och dragon (gärna inlagd dragon) och rör ned i såsen. Smaka av med salt, peppar och ev en knivsudd cayennepeppar. Använder du saltat smör behövs i regel inget salt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.