Schnitzel med pommes, kapris och dijoncrème

Schnitzel…hur stavas det egentligen??? Vet inte när jag gjorde senast…inte gjort på flera år hur som helst. Jag har vid ett fåtal tillfällen köpt färdiglagad fryst att värma då yngste sonen ätit hemma hos kommit när han var mindre och undrade varför aldrig vi åt hemma. Så när han var med och handlade har det smygit med några snabba middagar. På senare tid försöker jag dock undvika halvfabrikat. Visst det går snabbt och enkelt att bara slänga i pannan men det tar inte många sekunder extra att panera själv. Jag köpte färdigbankade schnitzelbitar i köttdisken så de var bara att doppa i mjöl, uppvispat ägg och sist ströbröd. Stek gärna i smör för frasig och god yta. Du kan göra schnitzel på både kalv och fläsk eller varför inte kyckling. Men då kallas det kanske inte schnitzel men principen är densamma.

Här slår jag också ett slag för eget ströbröd också – JAG VEEEEET! jag är asjobbig men det är så mycket godare i smaken. Köper man bröd blir det oftast några snuttar kvar och de brukar jag torka. Sen kör jag alla i matberedaren tills det blivit ströbröd av det. Det brukar bli en salig blanding av brödsorter. Aldrig något grovt dock men det skulle man ju kunna göra för sig. Förvara i tätslutande burk så håller det bra. Har inte köpt färdigt ströbröd på flera år.

Dijoncrèmen gjorde jag på crème fraiche. Vispa den hård. Först brukar den bli lös men sen blir den som grädde hård igen. Använd gärna elvisp så går det fort. I med valfri mängd dijonsenap, lite salt och peppar. Pommes orkade jag däremot inte göra egna denna gång. Skickade in maken att köpa ett paket frysta när han åkte hem från träningen…

Ärtor är väl lika klassiskt till som kapris. Och att pressa citron över lika så. Inget märkvärdigt alls. Så jag slår ett slag för att du provar att göra egen schnitzel om du inte redan gjort det.

Till förrätt gjorde jag en Toast Skagen som jag skrev igår. Jag tröttnar aaaaldrig! Liten som aptitretare, lagom som förrätt eller stor som en hel rätt. Man kan ju variera den lite också men godast är nog med bara räkor, mayo, dill, salt och peppar. Men man kan ju göra en skagenröra i stället om man vill, med en klick crème fraiche eller smetana och löjrom eller finkornig rom blandat i röran.

I glaset blev det öl till schnitzeln och Petit Chablis till Toast Skagen. Just denna Chablis kostar 139:- och har beställningsnummer 5585.

En helt ok fredagskväll med en extrakille vid matbordet och så Bäst-i-test på play lite senare. Babben och David – vilket radarpar!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.