Snubblade över Tinas recept på fläderkapris och tänkte att det kunde vara kul att testa. Lite sötare än vanliga kapris och mina var väldigt små men på väg att mogna så större blev de inte. Jag använde kaprisen i tartarsåsen jag gjorde igår kväll. Recept på den hittar du om du klickar på bilden ovan.
Nästa gång jag gör denna kapris drar jag nog ner lite på sockret då jag tycker att de blir lite sötare än vad jag skulle vilja ha dem. Å andra sidan är det ju en annan variant av kapris. Hur som helst, mycket goda och kommer att göras igen!
Fläderkapris
Ingredienser
- 4 dl omogna gröna plockade fläderbär
- 1 dl 12 % ättikssprit
- 1 dl socker
- 1 dl vatten
- 2 lagerblad
- 2 tsk salt
Instruktioner
- Gå ut och plocka ett gäng omogna fläderbärskronor. Repa bären från blomman och lägg i en burk.
- Koka upp ingredienser till lagen och häll över bären. Låt stå en vecka innan smakprov.
Farligt med recept utan koll på giftiga ingredienser. Fläderbär måste kokas MINST 10 minuter för att giftet ska neutraliseras.
Oj! Har tyvärr missat din kommentar. Tack för att du uppmärksammar. Jag har kollat runt lite och eftersom Giftinformationscentralen anger detta medan lutar jag mig mot det. Kapris äta ju dessutom inte i större mängder. Det är ju fullt möjligt att koka dem i lagen i tio minuter. Eller som vissa recept anger att låta dem stå enligt detta recept över natten och sedan ge dem ett kok på 10 minuter. Det ska jag testa nästa gång.
Blommorna och de mogna svarta bären är ofarliga. Förtäring av stor mängd bär, framför allt omogna, kan dock ge magbesvär (t.ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré).(Info fr Giftinformation.se)
Fläderbär som tillhör fläderblommor med vita blommor är inte giftiga man göra saft av båda
Tack för info. Jag har massor av bär på mina och tänkte testa att göra både saft, gelé och marmelad. Läste att man ska vänta på första frostknäppen så de får förhoppningsvis hänga kvar ett bra tag till! 😉