Jag hade köpt hem en bit fläskkarré för att göra Carnitas i Crock-poten men när jag tog fram den stod jag och tittade ut genom köksfönstret på det härliga påskvädret så då ändrade jag snabbt inriktning och skivade upp biten och slängde ned bitarna i marinad. Marinaden bestod av lika delar soja och rapsolja och en skvätt Whiskey och riktigt många varv med en pepparmix i kvarn från Santa Maria.
När det började bli dags att dra igång grillen blev jag så sugen på potatisgratäng. Sjukt länge sedan kändes det som så jag satte igång och skalade ett gäng mjölig potatis som sedan skivades tunt på mandolin. I en stekpanna varvades den med hackad vitlök, gul lök och lite purjolök. På med salt och peppar, både svart och vit och sedan hällde jag på lika delar mjölk och grädde och en liten klick smör. Jag hade även ca en halv dl Cantadou vitlök som jag klickade i. Blanda om och se till att du har tillräckligt mycket vätska då det kommer att koka in. Hellre lite för mycket än för lite.
Detta får ett uppkok och sedan sänks värmen så det precis puttrar lite. Rör om försiktigt då och då. Strö över riven ost efter ca 15 minuter och ställ in i ugnen i 200 grader. När gratängen fått önskad färg – känn med en sticka så att potatisen är klar, annars sänk värmen till 150 och låt den gå klart.
Jag ställde in hela stekpannan men du kan givetvis hälla över potatisen i en gratängform eller portionsskålar och sedan strö över osten och gratinera. Yngste sonen tyckte att det var den godaste potatisgratängen på länge så gott betyg till mamma…Tack! <3
Morot, palsternacka och rödlök svängdes om med rapsolja, torkad rosmarin, salt och peppar och hamnade på en grillbricka tillsammans med köttet. Hittade även vispat brynt smör i frysen. Jag brukar alltid se till att ha lite kryddsmör i frysen för då spar man ett par moment i matlagningen, ett måste för mig. Så nästa gång du gör kryddsmör – gör extra och frys in så har du till ett annat tillfälle.
Hur gjorde jag smöret då kanske du undrar? Jo smält i kastrull och sänk värmen lite. Låt sjuda tills det börjar bli gyllenbrynt och låt svalna. Ställ kallt en stund och rör då och då. När det börjat få en konsistens som är lagom hård för att spritsas lägger du över smöret i en spritspåse med vald tyll. Spritsa lagom stora smörklickar på en liten bricka eller skärbräda, gärna med ett lager plastfolie så blir det enkelt att få bort klickarna från underlaget om du väljer att frysa in. Ska du äta på en gång kan du ställa dem i kylen till servering, annars går de in i frysen. Efter ett par timmar lägger du över dem i en burk eller plastpåse. Skriv gärna datum så du inte låter dem ligga för länge i frysen – smör kan härskna (även om jag aldrig märkt av det själv, men jag är väl för glupsk och hinner trycka i mig innan bäst-före-datum, haha).