Bao med juliga ribs

Igår blev det lite terapiarbete med kavling av bao. Precis lagom många i en sats…speciellt med ett glas bubbel vid sidan av och så maken som sällis spelandes lite bra musik. Skönt med jullov framför allt! Även maken är ledig denna vecka sen är det full fräs då han är ekonom och ett bokslut ska stängas.

Jag har faktiskt aldrig köpt färdiga bao i frysdisken men fick tips igår av en vän när jag la upp bilden på Snapchat. Kanske får testa vid något tillfälle när det behöver går snabbt. Å andra sidan kan man göra dubbel sats när man ändå håller på – de går att frysa för att sedan ångas upp på nytt när de ska ätas. Älskar bao! De är så härligt fluffiga och goda.

Jag provade ett nytt recept igår av Jennie Walldén. Det har en extra jäsning och inte riktigt samma ingredienser som det jag lagt upp här tidigare. Det receptet hittar du HÄR. Igår hade jag fått tag i superbilligt karréspjäll och det gick jättebra att göra som med tjocka revbensspjäll. Jag skar dem bara i lagom bitar. Några fick jag inte isär vid benen men det gjorde inget då köttet ändå skulle skäras i småskivor för att läggas i brödet. Även det receptet är Jennie Walldén. Du hittar recepten här nedan.

Servera gärna med sallad, salladslök, gurka, majonnäs och sriracha.

Bao

Portioner: 24 st
Författare: Jennie Walldén

Ingredienser

  • 2 tsk torrjäst
  • 2 dl mjölk fingervarm
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm bakpulver
  • 3 krm bikarbonat
  • 2 msk neutral matolja
  • 2 msk sesamolja till pensling

Instruktioner

  • I en degblandare, blanda jäst och mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och kör på lägsta fart i ca 10 minuter. Degen ska vara smidig och blank. Låt jäsa till dubbel storlek eller i 1-1,5 timme under plastfolie.
  • Lägg upp degen på arbetsbänken och dela i 24 jämnstora bitar. Låt jäsa i 30 minuter under ren köksduk.
  • Kavla ut varje bit deg till en 10 cm oval platta. Pensla tunt med sesamolja och vik sedan över en sida så det blir som en halvmåne.
  • Om du använder ångugn: Lägg bakplåtspapper på en plåt och sprid ut samtliga degbitar på bakplåtspapperet. Om du använder bambukorg: Klipp ut 24 10x10 cm bitar av bakplåtspapper. Lägg en degbit på en bit bakplåtspapper och gör sedan likadant med samtliga degbitar.
  • Jäs under duken igen i 45 minuter och ånga sedan i 10 minuter antingen ångugn eller bambukorg.

Juliga revbensspjäll

Portioner: 4 pers
Författare: Jennie Walldén

Ingredienser

  • 1,2 kg revben skurna i bitar
  • 1-2 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar

Glaze

  • 0,5 dl ostronsås
  • 0,5 dl honung
  • 1 dl sweet chili sauce
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 3 cm ingefära riven
  • 2 klyfta vitlök pressade
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 tsk fisksås
  • 0,5 krm malen kanel
  • 2 tsk sambal oelek

Instruktioner

  • Gör så här
  • Sätt ugnen på 125 grader.
  • Lägg revbenen i en form eller djup plåt. Salta och peppra. Häll 1-2 dl vatten i botten och täck helt runt om med aluminiumfolie. Ångan som bildas ska stanna kvar under folien. Förkoka i 1,5 timme.
  • Blanda samman alla ingredienserna till glazen.
  • Ta ut revbenen ur ugnen efter 1,5 timme och höj temperaturen till 250 grader.
  • Ta bort folie, häll av vätskan och pensla på glaze. Sätt tillbaka i ugnen och låt glazen sätta sig. Ytan ska bubbla och bli både krispig och klibbig, då är de som bäst. Detta tar ca 20 minuter.

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.