Julafton 2020

Julafton 2020 lär de flesta komma ihåg som året då vi alla fick hjälpas åt att hålla avstånd och inte träffas som vanligt för att hjälpa till att minska pressen på vården. Ja de flesta av oss i alla fall. Man har ju tyvärr sett de som struntat fullständigt i detta för man MÅSTE ju tydligen träffas…men de flesta av oss drar sitt strå till stacken i alla fall. För oss blev det utefika med först mina föräldrar som kom till oss. Sedan åkte vi till svärisarna för fika och passade på att lämna en kasse med julbord från Katrinelund. Även min mor och far fick med sig en kasse hem.

Vi pimpade utebaren lite med granris och tomtar, tände eld i eldkorgen och brännaren.

Vi vaknade till strålande sol och minusgrader så lite rimfrost gjorde allt mycket mysigare än månaden innan…

Med oss på länk hade vi mina bröder som båda bor i Stockholm. Vi kunde fika och titta på när minsta kusinen gick på skattjakt som vi fixat, skickat och bror med familj placerat ut åt oss. Så mysigt! Saknade dem här så klart men det kommer bättre tider! och det kanske blir en uteträff här så småningom om vi har tur.

Gjorde ett par plåtar med lussebullar med smör, muscavadosocker, riven vitchoklad och rostade hasselnötter. Sen vanliga lussekatter med lite extra pärlsocker på.

Finns det något härligare än en fluffig, jäst saffransdeg?! Lika magiskt varje gång tycker jag. Älskar färgen.

Kavla ut, bred på smör och strö på socker och riven vitchoklad. Skär i ”långkalsonger” och tvinna benen och så snurra ihop till bullar.

Låt jäsa och pensla med uppvispat ägg oh strö hackade hasselnötter över innan du gräddar.

Jag vill ju helst ha russin i degen men det är jag tyvärr ensam om att vilja…

Eftersom det bara var vi i familjen som skulle äta årets julbord försökte jag tagga ner lite och bara göra det jag verkligen ville ha. Det slutar ju dock alltid i ett överflöd men har räckt till rester vid flera tillfällen. Jag brukar köpa färdig sill för att lägga in. Jag köper alltid den med hela filéer så att jag kan skära lite mindre bitar. Tycker att det blir lite godare när de inte är för stora. Delade två paket på fyra burkar sill:

  • Gin-, lingon- och citronsill: gin, citronzest och saft, lingon och 1-2-3-lag
  • Vitlökssill: crème fraiche, gräddfil, vitlök, persilja, salt och peppar
  • Yuzu, saké och sojasill: precis som det låter med citrongräs, vitlöksskivor, chili, långpeppar och 1-2-3-lag
  • Brynt smörsill: bryn lite smör, typ 15 g, låt svalna och blanda med t ex smetana eller crème fraiche, blanda med sill

I förgrunden ser du en skagentårta. Dessa är ju bra att förbereda innan för att bara langa fram när det är dags att äta.

Skagentårta är ett måste på mitt julbord. Den har funnits med i någon form i över tio år nu. De senaste åren har jag bakat egen kavring som jag sedan använt till botten. Det blir så gott! Skagentårtan eller räkcheesecaken hittar du HÄR.

Ett lättbakat recept på kavring som jag gjort i flera år nu hittar du på ICAs hemsida men jag klistrar in det här för säkerhets skull. Tänk om de skulle få för sig att ta bort det! 😉

Lättbakad kavring

Portioner: 2 limpor
Författare: ICA

Ingredienser

  • 14 dl rågsikt 14 dl motsvarar 770 g
  • 2 msk malda brödkryddor
  • 1 msk salt
  • 4 tsk bikarbonat
  • 8 dl lättfil
  • 1 dl brödsirap

Instruktioner

  • Smörj 2 avlånga formar som rymmer 1 1/2 liter med matfett (för 2 bröd).
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner lättfil och sirap. Fördela degen i formarna.
  • Sätt in formarna i kall ugn i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 175°C.
  • Grädda bröden ca 1 timme.

Janssons frestelse – gillar du? Inte mina barn…mamman är gullig och slänger ihop en potatisgratäng…eller nä den gör Peka på begäran av barnen. Jag gillar dock inte för mycket ansjovis i Jansson. Jag delar de små filéerna på längsen, gärna på tre så det är riktigt tunna strängar. och jag steker alltid löken mjuk. Det blir så mycket godare smak då, tycker jag. Och grädde, inget annat. Och se till att det inte blir för lite. En torr Jansson – finns inget tråkigare!

Och så ett par klickar smör på toppen och ströbröd. Sen kan han få stå i ugnen rätt länge – gärna på 150 grader så att det tar lite längre tid. Då blir den s där härligt krämig – men glöm inte att ha koll så att inte grädden kokar in, fyll då på med lite mer. Jag gör aldrig Jansson i förväg då den alltid skiktar sig. Om jag värmer på rester dagen efter vill jag gärna göra det med en lite skvätt grädde som får binda ihop på nytt.

Julskinkan då? Ugnsbakar eller kokar du? Mamma kokar alltid då hon säger att det är ett måste för att få till gott dopp-i-grytan men det tycker inte jag. Det är så lätt att skinkan blir torr och smulig då. Jag ugnsbakar min i folie. När den är färdigbakt har du en härlig skinkbuljong innan för folien som jag brukar hälla av och spara till dopp-i-grytan.

Nu för tiden finns det mest färdigkokta varianter så det är rätt svårt att få tag i en som bara är rimmad. Jag sköljer den ordentligt, lägger i dubbla lager folie och sticker in en termometer lite på snedden så att den går in ordentligt. Virar om folien ordentligt och så ställer jag in den i ugnen. Den här skinkan på ca 3.5 kg tog ca 5 timmar i 125 grader. Jag sätter tempen på 72 grader, där tycker jag skinkan blir som bäst. Den ska ju in en stund till för griljering och går då upp något till.

Ta ut när den gått upp till 72 grader som sagt. Öppna folien och häll av buljongen. Låt skinkan vila en stund innan du klipper bort nätet, skär av svålen, penslar med ägg och senap ihopvispat och till sist strör ströbröd runt om. Griljera på 225-250 grader tills den fått fin färg.

Julköttbullar! De brukar mamma alltid göra till vårt gemensamma julbord men i år åt vi ju på var sitt håll så jag passade på att göra ett rejält gäng ett par dagar innan som räckte att äta både då, på julafton och ett gäng i frysen till någon kommande middag.

Jag gjorde dubbla satsen av receptet nedan.

Julköttbullar

Ingredienser

  • 1 kg köttfärs
  • 2 gula lökar
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • vitpeppar efter smak

Instruktioner

  • Hacka löken och stek mjuk i lite smör. Låt svalna.
    Blanda grädde, mjölk och ströbröd och låt svälla tio minuter.
    Tillsätt löken och mixa slät.
    Blanda med resten av ingredienserna.
    Stek en liten bit färs först för att smaka av så du har rätt sälta och smak av kryddpepparen. Juster om det behövs.
    Rulla så stora köttbullar som du önskar (obs, de krymper när du steker). Doppa gärna händerna i lite kallt vatten så får du slätare köttbullar.
    Stek i omgångar i smör. Du kan också steka allihop på en gång i ugnen i 225 grader, skaka plåten då och då. Ta ut när de fått fin färg runtom.

Laxen röker jag i en elrök. Blir så där lagom rökt smak och man kan krydda med precis vad man vill. Laxen kan oxå rimmas innan.

Kryddgravad ryggbiff har jag gjort ett par år nu och den blir ju så god. Skar den lite tjockt i år bara.

Kryddgravad ryggbiff

Författare: Niklas Ekstedt

Ingredienser

  • 400 gram ryggbiff
  • 1/2 dl grönpepparkorn
  • 4 enbär
  • 4 lagerblad
  • 1 msk hackad rosmarin
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt

Instruktioner

  • Mortla grönpeppar, enbär och lagerblad och blanda med resten.
    Putsa biffen fri från senor. Dela biffen på två.
    Gnid in köttet med kryddsaltet och lägg i en plastpåse. Pressa ut luften och rulla in köttet i plastpåsen.
    Grava i kylen i 3 dygn.
    Torka bort kryddsaltet om du vill och skiva tunt vid servering.

Revbensspjällen gjordes på samma sätt som ett inlägg bakåt, det hittar du HÄR.

Ja, det blev ju en del även om jag tänkte innan att det inte skulle bli så mycket! Med önskan om en god fortsättning!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.