Carnitas och Fooled pork

I helgen hade vi konfirmation för yngste telningen här hemma. Lite släkt och vänner på mat hemma efteråt. Då är det bra med mat som kan förberedas och lätt tas fram. Jag gjorde Carnitas och Fooled pork som serverades i hamburgerbröd eller tortillabröd. Briochebröden från Garant är riktigt goda köpebröd om man inte hinner eller vill baka egna. Vill du baka egna rekommenderar jag detta recept: Hamburgerbröd

Receptet på Fooled pork är från hemsidan Jävligt gott men jag har lagt in receptet nedan. Jag gjorde även hans BBQ-sås till och även det receptet hamnar nedan. Fooled pork är ju en vegetarisk variant av Pulled pork och man kan knappt se skillnad på om det är kött eller inte! Och det är nästan så att man inte kan känna att det inte är kött på smaken heller…

En hel del ingredienser i BBQ-såsen men den blev sååå god. Jag kokade dubbel sats så det fanns att använda som dressing till burgarna.

Ibland är jag nog lite knäpp…kan tycka att lök som steker är så galet vackert! Haha!

Rosta kryddorna med löken.

Man kan välja om man vill mixa slät eller inte. Jag använde omixad till Fooled pork och så mixade jag den som skulle användas till dressing. Den hällde jag upp i en gammal ursköljd plastflaska. Dessa är bra att spara på till när man gör t ex dressing, örtolja eller majonnäs. Då håller såsen sig mycket längre eftersom det inte kommer in en massa syre i flaskan hela tiden.

Fooled pork görs bäst med Jackfruit. På bilden ser du hur konserven som jag använder ser ut. Den hittar jag i min asiatiska affär men finns säkert att beställa i någon webbutik för den som inte har närhet till butik. Stek den tillsammans med kryddorna tills vätskan försvinner.

Häll på öl, vatten och buljong och låt småkoka i ca 45 minuter. Häll av och lägg upp i en ugnsfast form.

Klicka ut BBQ-såsen och blanda runt. In i ugnen 200 grader på grillfunktion i ca 20 minuter. Ta ut när du tycker att bitarna fått rätt färg och yta.

Till de som inte är vegetarianer gjorde jag Carnitas. Jag gjorde en jätteladdning på över 3 kg fläskkarré så att jag kunde skicka med äldste sonen hem. Jag vet inte om jag får kalla denna Carnitas då jag hade både öl och Coca Cola i. Men det finns alla möjliga varianter på nätet som kallas så så jag tycker det känns ok 😉 Receptet följer även det här nedan.

Börja med att mortla en rub för att krama in i fläskkarré, skuren i mindre bitar. Låt stå i rumstemperatur i en timme. Stek i omgångar tills köttet får lite färg. Jag använde två grytor, stekte i den ena och la över allt kött i den andra allt eftersom.

Häll i övriga ingredienser och låt vätskan koka ned tills den blir lite tjockare. Jag hade även karré med ben som fick koka med. Det ser ut som om det är för mycket vätska men med lååång väntan har helt plötsligt nästan allt kokat in.

När köttet är helt mört och såsen nästan kokat bort är det bara att mosa köttet försiktigt så det ”trådar sig”.

Här nedan förbereds både det ena och det andra…Cole slaw, Sylviarutor, kladdkaka, rostad majsdipp…

Vi åt som sagt Carnitas eller Fooled pork i Brichebröd eller tortillabröd eller så hoppade man brödet helt. Här var inte huvudet med riktigt så tyvärr har jag ingen bild över alla tillbehör men här nedan följer en lista:

Coleslaw på strimlad vitkål som jag la i kokande vatten i max tio sekunder. Blanda med rödlök, rädisor, mayo, crème fraiche, salt och peppar.
Picklad rödlök
Rostad majsdipp
Guacamole
Skivad färsk jalapeño, röd och grön chili
Tomater och hjärtsallad
Diverse såser
Groddar av alfalfa och rädisa

Jävligt Gotts Fooled Pork

Författare: Gustav Johansson

Ingredienser

  • 2 burkar omogen Jackfruit i saltlake á 565 g
  • 1 flaska god öl á 33 cl gärna ale
  • 1 tsk grillkrydda
  • 1-2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 dl vatten
  • ½ tärning grönsaksbuljong
  • 4 dl barbeque sås
  • Salt och svartpeppar
  • Olja till stekning

Instruktioner

  • Börja med att hälla av och skölja bort lagen från jackfruiten.
  • Stek den på medelhög värme i en gryta eller stekpanna med höga kanter tillsammans med kryddorna, salt och peppar och oljan i några minuter så vätskan avdunstar och den får lite färg.
  • Slå därefter över ölen, vattnet och buljongen och koka i ca 45 minuter under lock på medelvärme.
  • Sätt på ugnen på 200 grader på grillfunktion. När jackfruiten har kokat klart så häller du av buljongen och lägger jackfruiten i en ungsfast form. Täck med rikligt med bbqsås och rör om (spara ca 1/3). Grilla i ca 20 minuter.
  • Ta därefter ut formen och mosa/dra isär jackfruiten med en gaffel så att den trådar sig och får rätt look.
  • Smaka av med salt och peppar och blanda med mer bbq sås och grilla därefter i 5-10 minuter till så den får lite mer färg och konsistens. Klart!

BBQ Sås

Blir ca 4 dl
Författare: Gustav Johansson

Ingredienser

  • 2,5-3 dl ketchup
  • ½- 1 dl vitvins eller/och risvinsvinäger
  • ½- 1 dl farinsocker
  • 2-3 msk dijonsenap
  • ½-1 tsk liquid smoke
  • 1 tsk tamarindpasta valfritt, ökar syrligheten
  • 1 gullök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 msk chipotlepasta eller 1 hel chipotle eller 1 msk chipotlepulver beroende på vad du har
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk malda korianderfrön
  • 1 stort lagerblad
  • 2 tsk valfri soja
  • ½ tärning grönsaksbuljong
  • Olja till stekning
  • Salt och peppar

Instruktioner

  • Börja med att hacka löken och steka den på medelvärme i en gryta tills den fått lite färg. Pressa ner vitlöken och stek någon minut till. Ha därefter i alla kryddorna och lite vatten och låt fräsa med i några sekunder innan du har i resten av ingredienserna. Det kan vara en poäng att inte ha i all vinäger, socker, ketchup och senap på en gång utan att ha kvar lite så att du kan smaka av. Låt koka ihop under lock i ca 10 minuter och smaka därefter av. Ha i mer av ovan nämnda efter smak och låt sedan koka i ca 20 minuter till. Om såsen blir för tjock så späd med lite vatten. När såsen är tjock och jämn och har en smak du gillar så är den klar. Om du vill kan du mixa den, men jag tycker inte att det behövs.

Carnitas

Jag gjorde en blandning mellan Allt om Mat och Jonas Crambys recept. Vill man ha lite rökigare smak tillsätts lite rökt paprikapulver eller Liquid smoke. Servera som tacos eller i Briochebröd. Receptet räcker till 4-6 personer, beroende på hur mycket tillbehör man moffar i brödet.
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 1 kg fläskkarré, utan ben

Rub

  • 1.5 msk torkad oregano
  • 1.5 msk paprikapulver
  • 1.5 msk chilipulver
  • 3 "stänk" cayennepeppar
  • knappt 0.5 dl farinsocker
  • 1 "stänk" kanel
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1.5-2 tsk salt

Övriga ingredienser

  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 0.5 dl soja
  • 33 cl Coca Cola
  • 1.5 dl färskpressad apelsinjuice
  • 2 dl ljus öl
  • 1 lime (saften)

Instruktioner

  • Skär fläskkarrén i kuber. Blanda alla ingredienser till rubben. Massera in den i köttet och blanda i vitlöken och sojan och låt sedan ligga i rumstemperatur en timme (eller i kyl över natten och sedan en timme i rumstemperatur innan tillagning). Stek köttet i omgångar och häll sedan på resten av ingredienserna. Låt koka på låg värme i 2-3 timmar. Först en timme med lock och sedan utan lock tills vätskan kokat ned till tjockare konsistens. Mosa försiktigt köttet för att se när det är mört och färdigt. Då mosar man fortsatt försiktigt tills allt kött blandats med såsen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.