Laab gai

På vår bröllopsresa för snart 23 år sedan åkte vi en rundresa i sydostasien, Bali, Singapore, Malaysia och avslutningsvis Thailand. Det jag minns mest i matväg från dessa resor är så klart Chicken cashew eller Nasi Goreng. De rätterna har naturligtvis fått fortsätta tillagas i mitt kök men för fyra år sedan gifte sig min bror i Thailand och jag och min familj spenderade en månad på diverse ställen i Thailand. Brorsan som gifte sig med en thailändska rekommenderade därför än den ena än den andra goda rätten som jag inte testat innan. En favorit som jag ofta återkommer till är Laab, eller larb som jag tror att den kallas på engelska. Den görs på finhackat kött och signifikant för rätten är rostat ris. Det finns att köpas färdigt i asiatiska affärer för den som vill men kan också lätt göras i torr stekpanna. Stek okokt ris på medelhögvärme i ca 15 minuter, riset ska vara gyllenbrunt men inte bränt. Låt det svalna lite och mortla det sedan till ett mjöl. Kan förvaras i burk på torrt ställe. Man kan göra laab på vilket kött man vill, använda färs eller grovhacka själv, eller varför inte grovmala. Idag använde jag kycklingfärs då jag ville ha en snabb middag! På bilden servas laab med ris och morning glory, vattenkrasse. Stek vitlök i skivor i lite olja. Skär morning glory grovt och blanda med vitlöken. Smaksätt med svartpeppar, fisksås och soja, ev lite oystersauce.

Laab gai

Här används färdig kycklingfärs men finhacka gärna kycklinglårfilé i stället. Får du inte tag i thailändska små schalottenlök, använd vanlig schalottenlök, ca 2-3 st beroende på storlek.
Tillagningstid20 minuter
Kök: Asiatiskt
Portioner: 6 pers
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 800 g kycklingfärs
  • 5 vitlöksklyftor hackade
  • 5 thaischallottenlök hackade
  • 2 röda chili torkade eller färska
  • 1 näve färsk koriander
  • 1 näve färsk mynta
  • 2.5 lime
  • 2-3 msk fisksås
  • 3-4 msk rostat ris

Instruktioner

  • Fritera lök, vitlök och chili i lite olja. Häll i färsen. När köttet är genomstekt vänder du i resten av ingredienserna. Servera med ris och en god sallad eller på salladsblad, t ex gemsallad. Strö gärna lite extra rostat ris vid servering.

[contact-form][contact-field label=’Namn’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-post’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Webbplats’ type=’url’/][contact-field label=’Kommentar’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Lämna ett svar

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.