Steamed buns med asiatiskt fläsklägg

Har upptäckt fläsklägg på senare år. Tycker det blir så gott att göra långkok eller ugnsbaka. Det här receptet kan göras på två sätt: antingen kokas i misosoppa i ca 10 h och sedan gratineras i ugn eller ugnsbaka på medeltemperatur i 3.5-4 h, beroende på hur stort fläsklägg man har. Man kan servera det med ris eller en nudelsallad eller som i detta recept med steamed buns eller ångade Baobröd.

Asiatiskt fläsklägg

Förberedelser15 minuter
Total tid3 t 45 minuter
Kök: Asiatiskt
Portioner: 4 pers
Författare: Jojo

Ingredienser

  • ca 1.7 kg fläsklägg
  • 0.5 dl misopasta
  • 0.5 dl ljus soja
  • 0.5 dl ljust muscavadosocker
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk sesamolja
  • en skvätt limesaft efter önskad syra
  • chiliflakes
  • svartpeppar

Instruktioner

  • Skär bort svålen och skär ett rutmönster i fettet. Ställ in i ugnen, 150 grader. Efter ca 1.5 h koka ihop övriga ingredienser en kort stund och och pensla fläsklägget runt om. Fortsätt pensla ungefär en gång i halvtimmen. Mät temperaturen efter 3.5 h. Det ska vara 75-80 grader. Ta ut köttet och låt det vila en stund under folie. 
  • Skär fläsklägget i bitar eller använd en gaffel för att repa av köttet. Servera med ris, nudelsallad eller i baobröd som med fördel görs samtidigt som köttet är i ugnen. I baobröden är det gott med sallad, picklad rödlök, kålrabbi, morot, sesammayo och koriander.

Bao

Bao, steamed buns eller ångat bröd...kärt barn har många namn! Receptet är från Jenny Niskas blogg.
Portioner: 6

Ingredienser

  • 30 g jäst
  • 4 dl vatten fingervarmt
  • 4 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 1 dl matolja
  • 10 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver

Instruktioner

  • Mät upp ljummet vatten och smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen och mät sedan upp socker, salt och matolja. Blanda mjöl och bakpulver för sig i en annan bunke och rör så att bakpulvret blandas med mjölet. Häll försiktigt ner mjölet under omrörning i degvätskan. Arbeta degen med degkrok i 15 min. Den skall bli mycket slät och seg och nästan skina av glans. Låt degen jäsa i 50 min. Ta upp degen på mjölat bakbord. Ta ut 30 grams bollar och kavla ovala. Pensla matolja på varje oval och vik ihop. Lägg dem på bakplåtspapper. Jäs i ytterligare 50 min. Hetta upp vatten i en kastrull - det ska inte stormkoka men sjuda på ordentligt. Ställ i en bambulåda och ånga de antal bröd som får plats - storleken på bambukorgarna varierar. Har man ingen bambulåda går det bra att ånga dem på bakplåtspapper en och en i ett durkslag. Ånga bröden mellan 6-7 minuter. Låt svalna.
  • Går utmärkt att frysa.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.