Bang Bang Chicken

Igår lagade jag ÄNLTLIGEN Bang Bang Chicken. Jag har haft en flik öppen sååååå länge för jag har varit sugen att testa men varenda gång jag köpt hem kycklingbröstfilé har det blivit något helt annat. Men så igår blev det äntligen av. Riktigt gott! Jag surfade runt lite för att jämföra olika recept och det som skiljer sig mest är om man använder sesampasta (tahini) i eller inte. Jag valde att använda den då det blir lite krämigt och smakar jordnötter.

Namnet verkar komma ifrån att man bankar isär kokt kyckling och då inte för att det låter Bang utan på grunda av att báng betyder pinne, den du slår med. Rätten serveras oftast kall men jag valde att servera den lite ljummen.

Kokt kyckling hör inte till vanligheterna här hemma. Jag slängde i mina filéer i vatten så det precis täckte och tillsatte ett par salladslökar, en bit purjolök, några vitlöksklyftor, ett par cm ingefära, en hönsbuljongtärning och 10 sichuanpepparkorn. Sichuanpeppar finns idag i de flesta välsorterade mataffärer, annars kan du säkert be dem ta hem då det finns i tillgängligt sortiment, bl a Risbergs. Låt den koka ca 10 minuter. Ta upp och lägg på en skärbräda att svalna något. Är du osäker om kycklingen är klar – mätt temperaturen, 72 grader betyder klar. Jag kokade ned buljongen lite, silade och frös in till ett annat tillfälle.

Under tiden blandar du till såsen. Sorry för kladdig skål men du får den ändå…Detta är innan jag blandat i ca 1 dl av kokvattnet. Det står inte med i receptet nedan. Eftersom receptet inte anger hur mycket salt det ska va bytte jag ut det till 3 msk ljus soja, typ Maggi. Jag rev dessutom i ca 1 msk ingefära. Chingkiangvinäger är en svart risvinäger. Jag hade ingen hemma så använde vanlig risvinäger men nästa gång jag går förbi min asiatiska affär ska jag köpa med en hem. Spännande att se om dressingen kommer smaka mycket annorlunda. Chilioljan jag använde har du recept på HÄR. Vill du köpa färdig rekommenderar jag Lee Kum Kees chiliolja med sediment, dvs chilipulver mm.

Många recept anger strimlad gurka och det tyckte jag verkade gott till så en stycken gurka strimlades julienne och lades på ett fat.

Banka isär kycklingen. Jag använde handtaget på en kniv men du kan ta en trägaffel/slev lika gärna.

Sen är det bara att strö kycklingen över gurkan, hälla översåsen och blanda. Toppa med massor av salladslök och sesamfrön. Jag tog favoriten chilirostade sesamfrön.

Nästa gång tar jag nog lite med chiliolja, höll igen lite för mycket igår tycker jag – det var ju ändå tisdag.

Den här rätten tar inte ens en halvtimme att göra. Det låter som att det är avancerat men jag lovar – sjukt enkelt!

Jag åt min som en sallad men ät gärna med ris eller goda nudlar till. I Kina äter man ju som i så många andra asiatiska länder aldrig bara EN rätt utan de flesta måltider består av 4-8 andra rätter. Där ligger vi i lä Sverige!

Perfekt att förbereda och ta med som lunch i matsäcken i sommar!

Bang Bang Chicken

Ursprungsreceptet är Erik Videgårds. Är det någon i Sverige som kan laga kinesiskt så är det ju han! Jag surfade runt lite bland olika recept och i inlägget ser du vad jag gjorde för ändringar för att det skulle passa för just min Bang Bang Chicken.
Portioner: 4 pers
Författare: Erik Videgård

Ingredienser

  • 800 gr kallt kokt kycklingbröst i strimlor
  • 12 sticklökar vita delen
  • salt
  • 2 msk socker
  • 2 msk Chingkiangvinäger
  • 6 msk sesampasta Tahini
  • 2 msk sesamolja
  • 4 msk chiliolja med sediment
  • 1 tsk rostad Sichuanpeppar
  • 3 msk rostade sesamfrön

Instruktioner

  • Skär sticklöken i strimlor, lägg i en skål kallt vatten
  • Lös upp socker och salt i soyan och vinägern. Rör ner sesampastan lite i taget till en len sås. Tillsätt resten av ingredienserna utom sesamfröna, blanda väl.
  • Lägg upp sticklöken på ett fat toppa med kycklingen och såsen med sesamfrön på toppen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.