Grillad fläskkarré

Fläskkarré är en både hatad och älskad styckdetalj. En del tycker att det är alldeles för mycket fett i. Det gjorde nog jag med för många år sedan men grillad eller tillagad överhuvudtaget på rätt sätt blir den fantastiskt mör. Jag köper den oftast i bit så att jag kan bestämma själv hur tjocka skivor jag vill ha eller vad jag nu vill göra med den. Igår skar jag den i ganska tunna skivor och lät den marinera fem, sex timmar i en blandning av neutral olja, soja, ostronsås, vitlök, chili, fisksås och ett par droppar sesamolja. Sen vred jag i ganska mycket svart- och vitpeppar från kvarn. Dessa grillades sedan på Muuriikan.

Killarna åt med ris till, jag och maken skippade riset och åt med rödkål och pomelosallad, mango, jordnötter och en supergod dressing av finhackad salladslök, blekselleri, mynta, koriander, chili, vitlök, fisksås, massor av lime- och citronjuice, svartpeppar och ett par droppar sesamolja. Jag hade också lite sojamajonnäs kvar i en liten spritspåse, så några droppar av denna och svarta sesamfrön fick toppa köttet med dressingen på.

Det var otroligt mycket drag i den gula chilin jag använde i dressingen – som tur var låg de skivor jag skurit upp och sparat till toppingen kvar på skärbrädan…det gjorde inte makens och oj vad han stånkade där ett tag 😉

 

Marinad till fläskkarré med asiatisk touch

Låt gärna köttet ligga över natt i marinaden men minst ett par timmar. Fungerar även bra till kyckling och nötkött så klart.
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 0.25 dl neutral olja, typ rapsolja
  • 0.25 dl ljus soja, typ Maggi
  • 0.25-0.5 dl ostronsås
  • 5-6 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
  • 1 chili med hetta
  • 1.5-2 msk fisksås
  • ett par droppar sesamolja
  • många varv på svart- och vitpepparkvarn

Instruktioner

  • Blanda alla ingredienser i en tjock plastpåse eller i en skål. Tillsätt kött och låt marinera ordentligt.

 

Asiatisk dressing

Dressingen kan blandas med sallad eller hällas över valfritt kött eller fisk.
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 1 blekselleristjälk
  • 1 stor näve koriander
  • 1 stor näve mynta
  • 1 salladslök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 chili, valfri hetta
  • 0.5 citron, saften
  • 1 lime, saften
  • 1-2 msk fisksås
  • några varv på svartpepparkvarnen
  • ett par droppar sesamolja

Instruktioner

  • Finhacka selleri, salladslök, chili, koriander och mynta.
    Riv i vitlöken.
    Blanda i övriga ingredienser. Vill du så pressa i ytterligare med lime och citron.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.