Prosciuttolindad kycklingfilé

Enklaste sättet att piffa till en kycklingfilé är att skära en en ficka i mitten och fylla med något gott. Den här gången fyllde jag med ugnsbakad vitlök, parmesan, Philadelphiaost och en liten slatt med Smetana. Den ugnsbakade vitlöken hade jag stod i kylskåpet sen ett par dagar innan och den gör du så enkelt som att skära av yttersta toppen,  smula lite flingsalt över och droppa lite olivolja i mitten. In i ugnen tillsammans med något annat som du tillagar, t ex klyftpotatis. Eller bara den om du vill – gärna på lite lägre temperatur längre tid, 130-140 grader i ca 1 h men det går bra att köra den i 175 grader också men då kanske 30-40 min räcker. Jag brukar se till att det bara är den absolut översta toppen som skärs av men vill du att det ska gå fortare eller om du vill äta klyftan som den är i t ex en sallad till grillat kan du dela den typ på mitten av klyftorna, smula över lite flingsalt och ringla olivolja över och sen vända på vitlöken så att den får snittytan nedåt. Ytan som du skurit blir då lite seg och karamelliserad. Riktigt gott på sommaren när man grillar!

Men åter till kycklingen! Jag hade som sagt ugnsbakad vitlök i kylskåpet redan så jag mosade klyftorna och blandade med riven parmesan, lite Philadelphiaost och en liten klick smetana. Tillräckligt mycket för att trycka in i hålet på fem kycklingbröstfiléer. Sen tog jag ett par prosciuttoskivor och lindade runt varje filé, som saltat och pepprats först och la med skarvarna nedåt i en ugnsfast form. In med en termometer i den största av filéerna som sattes på 72 grader och så in i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.

Jag håller nere på kolhydrater just nu då jag testar att bli av med lite inflammationer som min kropp tyvärr dras med. Testar just nu glutenfritt och tänkte att då kan ju kolisarna ryka en period också när jag ändå kör. Killarna åt med klyftpotatis till. För mig räckte det bra med en halv avokado, spenat och passionsfrukt. Det blev god sky på botten av formen också som var gott att skeda över kycklingen vid servering.

Så här ser det ut allt som oftast mitt under dagen nu för tiden! Älskar att vi äntligen har riktig vinter med gnistrande snö OCH sol! Underbart! En kaffe i solen ger energi för flera veckor framöver och det ser ut att fortsätta ett tag till så det är bara att njuta på och fånga dagen!

Ugnsbakad vitlök

Använd mosad i t ex en kall sås med crème fraiche, yoghurt eller smetana.
Vitlöken kan också delas på mitten och bakas med skurna sidan nedåt. Supergott till grillat eller i sallad.

Ingredienser

  • hel vitlök
  • olivolja
  • flingsalt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 130-140 grader.
    Skär toppen av en hel vitlök. Se till att det helst bara blir den absoluta toppen.
    Smula lite flingsalt i öppning och ringla över lite olivolja.
    Sätt in i ugnen ca 1 h.
    När vitlöken bakats färdigt - ta ut och låt svalna lite innan du lossar varje klyfta och trycker ut innehållet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.