Potatissoppa med misomarinerad lax och svamptoast

Det känns som höst ute när vinden viner runt knutarna och snön lyser med sin frånvaro här i Närke! Så soppa känns helrätt! Fast jag älskar soppa och kan äta det när som helst faktiskt. Med sönerna har jag dock misslyckats då de ratar i stort sett alla. Den yngste åt av den här i alla fall men det var nog bara tack vare laxen…Laxen hade jag egentligen marinerat dagen innan då jag gjorde baobröd med chicken karaage och tänkte att det kunde vara gott med laxen i baobrödet. Men den stod kvar i kylen så jag chansade att den skulle hålla sig ett dygn då den låg i marinad. Så jag fixade ihop en soppa på det som fanns i grönsakslådan – Potatis, purjolök, palsternacka, fänkål och stjälkselleri. Jag satte en asiatisk twist på soppan med kokosmjölk, citrongräs, vitlök och chili. Vi åt en svamptoast till med stekta skogschampinjoner och trattkantareller (jag har torkade som jag blötlägger en stund innan jag steker) med riven ost på innan gratinering i ugn.

Stek grönsakerna utan att de får färg. Jag tycker att soppan får en godare smak om man steker först men man kan givetvis hoppa över detta moment och bara koka dem.

Fyll på med vatten så det täcker och lägg i en buljongtärning eller fond efter tycke och smak. Låt koka upp och koka sedan på medelvärme tills potatis och palsternacka är mjuka. Ta upp citrongräset. Mixa slät och tillsätt en halv till en hel burk kokosmjölk, ca 2 msk soja och 1 msk fisksås. Smaka av med salt och peppar.

Ser ju grymt aptitligt ut…mixad potatissoppa behöver verkligen lite extra piff!

Toppa soppan med lax, koriander, sesamfrön och gärna några droppar chiliolja. Recept på oljan lägger jag till längre ner då jag tycker den är helt underbar till många rätter. Asiatiskt så klart men prova den på äggröra!

Potatissoppa med misomarinerad lax

Portioner: 4
Författare: Jojo

Ingredienser

Misomarinerad lax

  • 200 g salmalax (eller ryggfilé)
  • 1 msk misopasta
  • 0.5 dl ljus soja, t ex Maggi
  • 1.5 msk risvinäger

Potatissoppa

  • 4 potatisar
  • 1 liten palsternacka
  • 0.5 liten purjolök
  • 1 citrongräs
  • 2 vitlöksklyftor
  • chili efter smak
  • ca 4-5 dl vatten
  • 1 valfri buljongtärning eller fond
  • 2-4 dl kokosmjölk
  • 2 msk soja
  • 1 msk fisksås
  • salt och peppar

Topping

  • koriander
  • sesamfrön
  • chiliolja

Instruktioner

  • Blanda alla ingredienser utom lax i en burk eller plastpåse och lägg i laxen. Låt marinera i kylen minst 30-60 minuter.
    Skala potatis och palsternacka och skär i mindre bitar. Skiva vitlök, chili och purjolök. Stek allt i lite olja utan att få färg. Fyll på med vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningen och koka upp. Låt småkoka tills potatis och palsternacka är mjuka. Mixa och tillsätt kokosmjölk. Häll i kokosmjölken och använd så mycket du vill av angiven mängd beroende av hur mycket smak av kokosmjölken du vill ha. Smaka av med soja, fisksås, peppar och ev salt.
    Skär laxen i skivor och toppa soppan med denna och övrig topping.

Chiliolja

Detta blir en stor sats chiliolja. Enligt författaren håller den 6 månader i burk med lock i kylen. Här lär den ta slut bra mycket fortare!
Författare: Jennie Walldén

Ingredienser

  • 1 dl gochugaru koreanska chiliflakes, om du ej har - ta 50/50 milt paprikapulver och vanliga chiliflakes
  • 1 msk five spice
  • 3 msk vita sesamfrön
  • 2 tsk sichuanpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 stjärnanis
  • 3 klyftor vitlök rivna
  • 2 tsk ingefära riven
  • 4 dl neutral matolja

Instruktioner

  • Mortla sichuanpepparn. Lägg alla kryddor i en kastrull.
  • Hetta upp oljan till 180 grader. Häll oljan över kryddorna. Blanda försiktigt. Låt svalna, plocka sen bort lagerblad och stjärnanis.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.