Laxtartar på friterat rispapper

De här godingarna åt vi till förrätt i lördags. Perfekt att förbereda för att sedan langa fram precis innan servering.

I laxtartaren kan du blanda i lite vad du känner för. Mango eller avokado i bitar eller varför inte både och? Denna gång blev et bara mango. En eller två salladslökar i strimlor, lite riven vitlök och ingefära och så chili, torkad eller färsk spelar ingen roll, det ger bara lite olika smak. Blanda samman allt och häll på ca 1 msk fisksås, några droppar sesamolja, 2 msk ljus soja, svartpeppar och gärna hackad koriander eller persilja (till ca 200 g lax backloin och en halv avokado). Du kan även smaksätta med ostronsås om du vill. Pressa i 0.5-1 lime precis före servering och lägg upp på friterade rispapper. De gör du genom att hetta upp ett par cm olja i en stekpanna till ca 170-180 grader. Lägg i ett papper och vips har det krullat upp sig så där frasigt och vackert. Lägg på hushållspapper så får det suga upp lite av fettet, Strö över flingsalt på en gång. Bryt rispappret försiktigt i önskade stora bitar och lägg på laxtartaren. Du kan även göra tartaren på tonfisk.

 

Du kan även göra dessa i mindre bitar och servera som tilltugg till en fördrink.

Eller i salladsblad:

Jag klickade på lite sojamajonnäs innan servering. Den gör jag på lite majonnäs som jag droppar i några droppar soja och blandar. Smaka av hur mycket smak av soja du vill ha.

Vi drack ett glas vinho verde från Portugal. Alvarinho Contacto, gjord av druvan som heter just så alvarinho. I Spanien heter druvan albariño – same same men olika stavning. Vinho verde betyder grönt vin och då inte i ordagran betydelse utan syftar på ett det är ett ungt vin. Ett prisvärt vin, 120:- som allt som oftast finns i min vinkällare då det passar till så mycket eller helt enkelt bara för sig själv…kan just nu bara blunda och tänka mig ett glas, liggandes i solsängen bredvid poolkanten en ljummen sommarkväll medan man funderar över vad man ska laga till middag….nej nu gick jag händelserna i förväg! Vi har ju en härlig vår framför oss! Lite on and off vinter lär det ju säkerligen bli innan dess men åh vad jag längtar tills det fullkomligt exploderar ute i naturen! Sååååå redo!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.