Friterad kammussla med bönkräm och Biff Rydberg

Frysfyndet igår var en påse med kammusslor. Hade tänkt rimma dem i lite rökt flingsalt, smörsteka och servera i en jordärtskockssoppa med parmachips men när de tinat hade jag hunnit kolla lite mattidningar och såg ett recept på bönröra på vita bönor och då tänkte jag att kammusslorna skulle få hamna på bönor i stället. Gjorde det enkelt för mig och sköljde färdigkokta vita stora bönor och mixade dem tillsammans med lite olivolja, flingsalt och en gnutta riven vitlök. För att göra den mer krämig tillsatte jag lite grädde och citronsaft. Och mitt i denna process tänkte jag att den FRITERAD kammussla skulle passa perfekt ju! Så fram med ingredienser till detta, värm på olja, isa lite schalottenlök och så dubbeldoppa kammusslorna och ned i dryga 170-graders olja. På en minut är de gyllenbruna och klara! Bönkrämen i botten, musslan och så lite brynt smör – vad kan gå fel med brynt smör liksom??? Och så lite isad, krispig schalottenlök på toppen.

Det var inte sista gången gången vi åt denna i detta hus!

Till varmrätt åt vi Biff Rydberg. JAg har ju många gånger slagit ett slag för att spara ev köttrester i en bytta i frysen och  när den är full är det dags att göra Pyttipanna. Ibland genom åren har det kanske varit lite väl lyxig pytt med bara ryggbiff och oxfilé så killarna började be om att jag skulle göra MIN pyttipanna…i själva verket menade de ju Biff Rydberg. Sötisar! Men så är det med egen Pyttipanna, det kött man sparar lägger ju grunden till vilken typ av pytt det blir så att säga. Men några goda korvar brukar vara gott att tillföra oxå. Igår var en sån dag hur som helst – en av sönerna bad om mammas pytt, eller om jag så ville Biff Rydberg, då han köpt hem en stor bit ryggbiff. Jag var inte sen att haka på…Han hade också köpt hem delikatesspotatis så de tärnades, med skalet på eftersom det är så mina killar vill ha sin potatis. Inte mig emot då det besparar mig skalning och ni som hängt med ett tag vet ju att jag har problem med både nacke och axlar och dessutom lider av ME så varje moment som kan skalas bort tas tacksamt emot. Igår skalade jag bort alla moment då jag satte potatisen i händerna på maken…

Råstek gärna potatisen, blir så mycket godare. Om du gör det i stekpanna eller i ugnen spelar egentligen ingen roll.

Serverade klassiskt med senapskräm och en äggula. Gjorde senapskrämen av crème fraiche, en liten skvätt grädde, dijonsenap, salt och peppar.

Kollade nys på Mästerkocken efter stängning som jag av någon anledning missade i onsdags…och där serverade ju Calle en Biff Rydberg med senapsfraiche – mycket bra val Calle 😉 Går hem även här…

Friterad kammussla med bönkräm

Portioner: 4
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 1 förpackning vita bönor
  • 2 msk god olivolja
  • 2-3 msk grädde
  • riven vitlök, salt och peppar
  • 4-8 kammusslor
  • 1 ägg
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 0.75 dl panko eller ströbröd
  • olja till fritering

Topping

  • 100 g brynt smör
  • 1-2 schalottenlök
  • is och vatten

Instruktioner

  • Strö lite salt på kammusslorna och låt ligga i ca 20 minuter.
    Skär schalottenlök tunt, gärna med mandolin. Lägg i vatten med isbitar.
    Mixa under tiden bönor med olivolja och pyttelite riven vitlök. Smaka av med salt och peppar och rör i grädde för en lenare och krämigare konsistens.
    Bryn smör och ställ åt sidan.
    Häll olja i en kastrull eller fritös och hetta upp till ca 170 grader.
    Skölj och torka av kammusslorna. Rulla först i vetemjöl, sen ägg och till sist i panko.
    Fritera i ca en minute tills gyllenbruna. Lägg på ett hushållspapper så det suger upp överflödigt fett.
    Lägg bönkräm i botten på ett fat, lägg på den friterade musslan (eller två) och häll över brynt smör. Toppa med den isade löken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.