Igår blev det soppa här i huset. Jag älskar soppa men grabbarna tycker inte att de blir mätta och är inte särskilt förtjusta heller. Samma här igen…den lilla äter och tycker det är gott… Och maken förstås som är mitt största fan!
Denna gång blev det en enkel potatis- och purjolökssoppa med en liten twist – långbakad purjolök och chorizozmul för den som kräver mer protein 😉 .
Purjolöken gjorde jag efter inspiration från en av mina favoritinstagramkonton – @farrellsfood, Anna är verkligen sjukt inspirerande! Denna purjolök gjorde hon med citron och pecorino toppat med rostade solrosfrön som en side dish. Den här gjordes genom att skära purjon i stubbar, ca 3 cm höga, en klick vitlökssmör på varje (hade vitlökssmör kvar sedan tidigare då jag gjorde vitlöksbröd), salt, peppar, lite olivolja och en knapp dl vitt vin som hälldes i botten. In i ugnen, 150 grader i 45-60 minuter. Jag öste då och då med det smälta smöret.
Såååå grymt goda och jag kan bara tänka hur gode de är med lite pecorino och citron på också! Det var ju inte sista gången de gjordes här hemma!
Potatis- och purjolökssoppa eller Vichyssoise som det så fint heter måste vara en av de enklaste soppor man kan göra som ändå känns lite lyxiga? Åtminstone om man tillåter sig att ha i en skvätt grädde eller gräddmjölk…och med den långbakade purjolöken – my God så gott det blev!
Jag ställde ett par stubbar purjolök i botten på en tallrik, hällde på soppan och drizzlade lite av vin- och smörsåsen från den bakade purjon. För den som önskade hade jag också stekt innanmätet på färska chorizokorvar. Smakade lite själv och det var supergott det också men funkar alldeles utmärkt utan.
Vill du göra soppan vegetarisk använder du så klart vegetarisk buljong och utesluter chorizon. För veganskt alternativ använd veganska alternativ.
Bon appétit!
Potatis_och purjolökssoppa
Ingredienser
- 4-5 potatisar
- 1 liten bananschalottenlök
- 1 mindre purjolök (eller en halv stor)
- 1 l buljong, t ex hönsbuljong
- 1.5 dl vitt vin
- 1.5 dl grädde (eller gräddmjölk)
- 1 tsk torkad timjan
- svartpeppar
Instruktioner
- Skala potatisen och skär den i skivor.Hacka lök och purjolök.Stek purjon i lite olja och ev en klick smör. Tillsätt potatisen och stek en liten stund utan att få färg.Häll på vinet och koka upp. Häll på buljongen och timjan och låt småkoka 30-40 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt grädden. Låt koka upp och smaka av med peppar och ev salt.Serveras med fördel med långbakad purjolök.
Långbakad purjolök
Ingredienser
- 1 stor purjolök
- vitlökssmör, svartpeppar, havssalt och vitt vin
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader.Skölj purjolöken. Skär i bitar. Ser jag att det är jordigt mellan lagren sköljer jag så gott det går efter att jag skurit dem.Lägg dem med ena skurna kanten i botten av en ugnsform. Klicka över vitlökssmör på toppen.Salta med havssalt och vrid över lite svartpeppar.Häll lite vitt vin i botten av formen, ca 1 cm djupt.Ställ in i ugnen ca 45-60 minuter. Ös gärna då och då med den smälta smörsåsen.Servera som tillbehör, tapas eller i Potatis- och purjolökssoppa.