Skaldjursplatå med Mandarinbubbel med rosmarin

I lördags hade vi vänner över för skaldjursplatå. Det kan ju vara det godaste som går att äta…i alla fall om du frågar mig! Minimalt med förberedelser är det dessutom! Jag bjöd på en fördrink gjord på mandarinjos och bubbel. Mandarinjosen smaksätts med rosmarin och så fyller man på med bubbel sedan. Jag tog Cava. Recept nedan.

Till drinkarna lite enklare tilltugg gjort på krustader fyllda med het Jalapeñoost och västerbottensost med en klick fikonmarmelad. Det fanns också bruschetta från Zeta med Paolos gröna tapenade. Cavan är riktigt god som den är ifall du letar efter Cavatips som dessutom är ekologiskt.

Vi hjälptes åt att rodda fram allt som skulle ätas och då slank det ner ett glas Cava under tiden. Jag rökte räkorna själv i min elrök. Superlätt att göra. Upp med frysta räkor på galler (det blir bäst resultat tycker jag då de färska annars riskerar att bli överkokta utan värst mycket röksmak). Jag satte på röken först och när det börjat att ryka satte jag in gallret med räkor. Efter 6-7 minuter drog jag ur kontakten och lät räkorna ligga kvar i 10-15 minuter till. Smakade av en och bestämde mig för att de var klara. Räkorna fick sedan stå och gotta till sig lite i kylen man kan givetvis ätas nyrökta och varma. Jag missade att göra en lakritsaioli till, det är annars magiskt till rökta räkor!

Vid detta tillfälle fanns det förutom de rökta räkorna vanliga färska räkor, varsin halv krabba, två havskräftor och några musslor i vitvins- och gräddsås. Recept på dem hittar du HÄR.

Man kan ju lägga upp hur många bilder som helst på detta underbara! Krabborna var de godaste jag någonsin ätit.

Jag gjorde tre olika såser, alla baserade på majonnäs: aioli, limaioli och chilimayo. Det fanns dessutom en örtolja gjord på persilja och dill. I övrigt Levain, smör, cheddar, rädisor, tomater, citron, dill och kokt ägg. Ingen gick därifrån värst hungrig direkt.

Clementinbubbel med rosmarin

Jag tog genvägen och köpte färdigpressad mandarinjuice.
Portioner: 6 drinkar
Författare: ICA Buffé

Ingredienser

  • 2 kvistar rosmarin
  • 3 msk strösocker
  • 4 dl färskpressad clementinjuice
  • 4 dl tonic water
  • 1 flaska mousserande vin
  • rosmarinkvistar till garnering

Instruktioner

  • Mortla rosmarin och socker. Blanda med juicen och låt stå och dra ca 30 minuter.
  • Sila juicen. Fördela juice och tonic water i glasen. Toppa med mousserande vin. Garnera med rosmarinkvistar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.