Moules Marinières

Alltså…en bild på nykokta musslor – MATPORR! Älskart! Och att det sedan går snabbt och enkelt att göra gör det ju inte sämre…Jag kör aldrig några direkta mått när jag gör min men något jag alltid har med är fänkål, vitlök, chili, vitt vin och grädde. Just fänkålen och chilin ger en så underbar smak till såsen/soppan. Vi brukar kunna sätta i oss ett nät på 1 kg själva maken och jag men igår var vi tre som delade på det och då ökar jag bara mängden vätska. Jag brukar räkna ungefär 1 dl vardera av vitt vin och grädde per person. Nedan följer ett ungefärligt recept om du är sugen att prova men inte vågar laborera. Fänkål behöver du inte men gillar du smaken ska du absolut satsa på att ha den med. Halverade små körsbärstomater blir också väldigt goda. De låg kvar på bänken igår och kom aldrig med i! 😉

Gillar du kokosmjölk föreslår jag att du testar att byta ut grädden någon gång till kokosmjölk. Banka gärna loss på ett citrongräs och låt det gå med när du kokar upp. Vill du göra den ännu mer asiatisk i smaken rostar du en klick currypasta innan du häller i vätskan, förslagsvis en grön. Servera då med koriander.

Vinet vi drack till var även det vin jag använde i soppan. Det blir alltid bäst när man använder samma vin i soppan som man tänker dricka till men men dricker man ett dyrare vin är det kanske att kasta pärlor för svin…Då köper jag ett billigare vin att ha i soppan. Till musslor i vin med grädde kan du tänka att du vill ha ett , torrt, friskt och fruktigt vin. Titta på prisetiketten och välj ett vin där smakklockan för sötma är lite ifylld och fruktsyran är ifylld minst 3/4. Vinet jag använde igår kommer från Vinoteket och är en Pinot Grigio. Det är ett torrt och friskt vin, lite lättare. Eftersom det är grädde i såsen kan du även välja ett smörigt vin som Chardonnay. Fettet och syran möter upp varandra bra.

Moules marinères

Receptet är för två rejäla portioner musslor men räcker gott och väl till 4-6 mindre förrättsportioner. Öka lite på mängden vin och grädde bara för det är det som blir magiskt! Aioli är gott att doppa brödet i. Eller servera med pommes frites till - Moules Frites: Belgiens nationalrätt!
Portioner: 2 pers
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor
  • 1 bananschalottenlök eller två vanliga
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0.5 liten fänkålsstånd
  • 0.5 röd chili (smaka så den inte är för stark och tar över smaken, minska mängden i så fall)
  • 2 msk smör
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 0.5 fiskbuljongtärning
  • peppar från kvarn
  • persilja och dill

Instruktioner

  • Lägg musslorna i kallt vatten ca 30 minuter så att ev sand "spottas" ut. Byt gärna vatten ett par gånger så att det är riktigt kallt.
    Borsta rent alla musslor och släng alla trasiga och alla som inte stänger sig när du knackar på dem.
    Finhacka schalottenlöken och chilin och skiva vitlöken. Skär fänkålen i tunna skivor.
    Smält smöret på medelvärme. Häll i lök, vitlök, chili och fänkål. Rör och låt det precis börja mjukna men inte få färg. Häll på vin, grädde och buljongtärning och koka upp. Smaka av med peppar och ev salt om du tycker att det behövs.
    Lägg försiktigt i musslorna, skaka om och lägg på locket. Låt koka 3-4 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Rör om en gång under tiden.
    Finhacka lite persilja och blanda i. Servera med smörstekt bröd, gärna gnuggat med lite vitlök. Toppa musslorna med dill.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.