Röd pasta med vitlöksräkor

Förlåt för min frånvaro på bloggen! Har haft en jobbig period med kroppen och då får jag skala av lite mindre viktigare saker även om jag tycker att det är jättekul att dela med mig av mat som jag lagat. Himla skitkropp! Att laga mat är det sista (efter jobb så klart) som jag vägrar ge upp – men får lägga ner ribban lite för det mesta. Men som jag skrivit förr är matlagning lite av meditation och smärtavledare. Jag har dessutom ofta en ljudbok igång – min bästa smärtavledare faktiskt! Man lär sig efter 27 år av konstant värk efter en bilolycka. Det jag lärt mig mest dock är att negativa känslor och självömkan är det absolut värsta!!! Jag försöker att alltid ha ett leende på läpparna och positiva tankar och det är det som hjälpt mig genom åren. Får alltid höra: ”Hur kan du som är så glad och energisk ha så ont??” Bara för att det inte syns innebär ju inte att man är smärtfri eller att man inte skulle kunna vara glad? Fy så tråkig jag skulle vara om humöret alltid speglade hur kroppen mår, haha. Fråga min familj för det är de som får möta den personen då och då när man inte orkar trycka undan värken för att den är lite för intensiv…Nej slut om det! Skittråkigt – nu till hur du ska tjoffa ihop denna röda pasta med vitlöksräkor! Mycket roligare 🙂

Ännu en rätt som kom till då jag hade lite öppna burkar i kylskåpets som behövdes tas om hand. En riktig snabbrätt om man bortser från tinande och marinering av räkor. När jag köper stora tigerräkor köper jag alltid ASC-märkta vilket innebär att de är hållbart odlade och andra krav på foder och antibiotikaanvändning. Jag köper de råa om det finns i frysdisken, då riskerar man inte att översteka dem. De blir absolut godast. Dessa marinerar jag i fisksås, ljus soja (typ Maggi), vitlök, hackad chili och en skvätt sesamolja. De får gärna ligga en hel dag i marinad (i kylen så klart). Jag steker sedan några i taget i neutral olja så att de får fin färg och för att undvika att de bara blir kokta. Sedan får de lite hackad koriander över sig och det går lika bra med persilja.

Pasta såsen gjorde jag genom att finhacka en schalottenlök och två vitlöksklyftor. De rostades i lite olja och sedan tillsatte jag lite tomatpuré. När den fått rosta en stund hälldes en skvätt vin i tillsammans med en mix av soltorkade tomater, några skållade mandlar, ricotta, crème fraiche, Cantadou vitlök, Philadelphiaost, salt och peppar. Till sist vände jag i färsk, kokt tagliatelle. Räkorna fick toppa rätten tillsammans med parmesan. Ett glas Chablis eller Riesling till blir pricken över i:et.

Röd pasta med vitlöksräkor

I receptet står det ricotta, crème fraiche och färskost. Det här var en kylskåpsrensning så då var det det som åkte med i. Jag hade både naturell Philadelphia och Cantadou vitlök i. Du kan också köpa en burk färdig röd pesto eller tapenade i stället för att mixa soltorkade tomater.
Portioner: 4
Författare: Jojo

Ingredienser

  • pasta till fyra personer

Vitlöksräkor

  • 600-700 g stora räkor, typ tigerräka gärna utan skal då det är lättare att äta
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 0.5 röd chili
  • 2 msk fisksås
  • 3 msk soja, gärna Maggi
  • 1 msk sesamolja
  • ca 1 dl hackad koriander eller persilja

Röd pesto

  • 10-12 stora soltorkade tomater i olja, + 3-4 msk av oljan
  • 1 stor, krossad vitlöksklyfta
  • 2 dl ricotta, crème fraiche, färskost (gärna lite av varje)
  • ca 10-15 skållade mandlar
  • 1 dl riven parmesan

Övriga ingredienser

  • olja till stekning
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • salt och peppar från kvarn

Instruktioner

  • Tina och marinera räkorna, minst 45 minuter men gärna över dagen.
    Koka pastan.
    Stek räkorna i lite olja. Några i taget så att de får fin färg och att de blir genomlagade. Lägg i en burk allt eftersom och strö över koriandern eller persiljan och täck över så de håller sig varma.
    Mixa ingredienserna till peston. Tillsätt lite mer olja (gärna från tomaterna) om du vill få rinnigare konsistens).
    Stek vitlök och schalottenlök i lite olja. När de börjar få färg tillsätts tomatpurén. Låt den rosta med en stund innan du tillsätter vinet. Låt koka upp och tillsätt peston. Smaka av med salt och peppar från kvarn. Blanda i pastan och toppa med räkorna.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.