Kycklinglasagne med kronärtskocka och grönkål

Igår hade jag allmänt kaos i köket när jag fick feeling och laddade en pastadeg för att göra lasagne. Men det gör mig inget för med en ljudbok i örat och ingen tidspress kan jag verkligen njuta av det! Ett glas vin att sippa på och många järn i elden…ja det funkar en stund men när jag var klar var all energi totalt uttömd och jag gissar att den inte kommer tillbaka värst idag heller. Så sista avsnitten av The Spanish princess är vad jag siktar mot i soffan idag. Ska nog lyxa med en kopp glögg också…

Japp, den nakna sanningen! De flesta av oss i familjen tyckte det var riktigt gott så jag delar med mig hur jag gjorde. Någorlunda exakta mått men glöm aldrig att smaka av.

Vinet vi drack till fick jag som hemligt tips för ett tag sedan via Johan Lidby Vinhandel. Det är gratis att vara medlem och inlägget är inte sponsrat men vill ändå tipsa då jag tycker att man får bra tips via mail. Vinet är gjort på 100% grenache blanc, en druva som oftast blandas med andra. Vinet heter Solas och kommer från vinproducenten Laurent Miquel. Rekommenderas till fisk men jag provade ändå till fågel och i min smak passade det väldigt bra 🙂

Lasagne ser ju rätt tråkig ut måste jag säga men smakar desto bättre. Lämnade svampen utanför för att ätas i en ljummen sallad men grönkål och salladsärtor som smaksatts med lite olivolja, parsillade och svartpeppar. En av sönerna tycker verkligen inte om svamp och som jag har kämpat med att finhacka osv för att nöta in smaken i smaklökarna men icke! Han känner direkt…men jag hade gärna haft den i lasagnen. Nu blev resultatet ändå mycket gott så kan rekommendera att göra en ljummen sallad bredvid.

Jag tänker att en vegetarisk variant med t ex sojafärs är gott. Eller uteslut sojafärsen och kör på zucchini och tomat. Eller med zucchini och morot. Strimla morot och zucchini och stek i lite smör med salt och peppar innan du varvar i lasagnen.

Kycklinglasagne med kronärtskocka och grönkål

Författare: Jojo

Ingredienser

Pastadeg, ca 600 g

  • 3.25 dl durumvete
  • 3.25 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1 msk olivolja
  • ev vatten

Övriga ingredienser

  • 1 kg kycklingfärs
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1.5-2 msk Rich vegetable fond
  • chili flakes och vitpeppar från kvarn, ev salt
  • 1 burk kronärtskocka i olja, 170 g avrunnen
  • 250 g champinjoner
  • 200 g grönkål
  • ost till gratinering, t ex parmesan

Ostsås

  • 50 g smör
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 5-6 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 dl riven smakrik ost, t ex Västerbottensost eller prästost
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Sätt pastadegen. Strö ut mjölet på köksbänken och gör en grop i mitten. Knäck i äggen och häll i olivoljan. Använd en gaffel och vispa in lite mjöl i taget tills det börjar bli degigt. Använd då händerna för att knåda ihop till en slät och fin deg. Om det är för smuligt tillsätter du lite kallt vatten. Du kan knåda i en köksmaskin till en början. När det går ihop till en deg fortsätter du för hand. Pasta behöver en rejäl knådning för att bli mjuk och fin. Låt degen vila täckt i plastfolie i kylen minst 30 minuter men gärna en timme. Dock inte mer än ett dygn.
    Finhacka lök och vitlök och stek i lite olivolja. När det börjar få färg tillsätter du lite kycklingfärs. När detta får färg lägger du det åt sidan och fortsätter steka lite färs i taget. När all färs är stekt lägger du tillbaka allt i stekpannan och smaksätter med fond, vitpeppar och chiliflakes.
    I en annan stekpanna (eller samma ifall du lägger färsen åt sidan) steker du svampen och så grönkålen (repad och skuren i lite mindre bitar)var för sig.
    Häll av oljan från kronärtskockorna. Grovhacka dem.
    Gör ostsåsen. Smält smöret och rör i mjölet. Häll i vin och två dl av mjölken och vispa slätt tills det blir en kräm och du fått bort alla klumpar. Fyll på med mer mjölk och grädde och låt koka upp mellan varven. När du är nöjd med konsistensen, smaka av med salt och peppar och låt sedan småkoka ca fem minuter. Stäng av plattan och smält ned osten under omrörning.
    Ta ut pastadegen och dela på 2-3 delar. Täck degen du inte använder med en fuktig handduk så att inte pastadegen torkar. Platta ut degen lite och kör i pastamaskinen på bredaste valsen. Vik degen på två och kör igen. Minska sedan ett hack i taget och kör degen tills du tycker att den är lagom tjock. Jag körde ner till trean. Mjöla så att inte pastan klibbar ihop. Fortsätt med all pastadeg. (Jag gjorde lite allt eftersom jag varvade i gratängformen för att spara plats)
    Sätt ugnen på 200 grader. Använd en stor gratängform och häll lite ostsås i botten. Lägg i ett lager med pasta. Lägg 1/4 av färsen på pastan, strö över lite sås och hälften av kronärtskockorna.
    Lägg på ett lager pasta, ostsås, färs och hälften av grönkålen och svampen (väljer du att låta svampen vara vid sidan av kan du utesluta den här).
    Fortsätt likadant två varv till. Avsluta med ett lager pasta. Spara lite av ostsåsen att hälla över det översta lagret pasta. Riv över ost.
    Ställ in i ugnen tills osten fått färg, ca 20 minuter.
    Servera gärna med stekt svamp som blandas med grönkål och salladsärtor. Smaksätt med olivolja, parsillade och svartpeppar från kvarn.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.