Dunderglögg

JA du hör ju…bara namnet säger att den inte är och leka med! Den här glöggen har jag gjort i stort sett varje jul sen 15 år tillbaka tror jag. Receptet hittades då i GP men när jag nu googlade på receptet ser jag att den finns lite var stans dock skriver GP ”GPs klassiska glögg” så vi kör på att receptet är deras. Den blir hur som helst riktigt god. Inte som en vinglögg dock så ibland blandar jag 50/50 rött vin med dunderglögg men den är lika god som den är. Med skurna pepparkakor och Kvibilles gräddädel…och alltid minst en pepparkakstjuv i huset!

Klassiskt juliga kryddor i – kanel, nejlikor, ingefära, kardemumma…

och så russin och potatis. Ja det blir lite en känsla av hembränt!!

Sen är det svagdricka, jäst och rejält med socker i också så det verkligen jäser och puttrar. Doftar jul i hela köket! Inte så julig färg på hinken dock, hehe… 😉

Detta får sedan stå med plastfolie över sig som man pickar några hål i och låter stå i tre veckor utan att röra.

Ser så där fräscht ut efter tre veckor men misströsta inte! Sila försiktigt över i flaskor. När det börjar se grumligt ut brukar jag pausa ett par timmar så att potatisstärkelsen lägger sig på botten.

Spara gärna några flaskor till nästa jul – för den är nästan godare då! Jag börjar alltid dricka fjolårets och sedan över på årets. För det mesta provas massa andra sorter så det blir gärna över här hemma då det mest är jag som sörplar glögg. I år lär det ju räcka och bli över om man inte dricker glögg utomhus förstås – inomhusbjudningarna får vänta till nästa år tyvärr, hur sorgligt det än är!

Så vackert så man vill det ligga framme och sprida väldoft.

Dunderglögg

Portioner: 6 liter

Ingredienser

  • 5 l svagdricka
  • 5 potatis skalade skivade
  • 50 g jäst, gärna för söta degar
  • 10 g nejlikor hela
  • 10 g kardemummakärnor
  • 15 g ingefära skalad, färsk
  • 1 kanelstång
  • 2,5 kg strösocker
  • 250 g russin

Instruktioner

  • Blanda allt i en 10-litershink. Rör om ordentligt så sockret löser sig. Täck med plastfolie och gör små lufthål i plasten.
  • Låt stå i rumstemperatur i lugn och ro minst 3 veckor. Glöggen ska inte röras.
  • Häll försiktigt över i en kanna eller använd en slang som hävert och häll sedan upp i väl rengjorda flaskor. Var försiktig så att inte bottensatsen med russin och kryddor följer med.
  • Låt stå svalt tills den ska drickas. Värm och servera med russin och skållad mandel.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.