Skurna pepparkakor

Grått och trist ute men ändå härligt med promenad i frisk luft. Satte en deg i fredags då jag tänkte baka ut och äta med mögelost och glögg men så kom jag ju på att det var smörgåstårtans dag och la energin på Skagenbakelser i stället. Degen håller sig ju och dag blev det av att baka ut dem. Egentligen ska det vara mandel i men pga av allergier här hemma uteslöt jag dem. Tycker det är jättegott men orkar inte krångla med olika degar och sen hålla koll så att de inte blandas.

Bara att skära tunna skivor och baka av i ugnen. Skulle gissa att degen håller sig ett bra tag i kylen så om man vill njuta julig doft i köket kan man med fördel baka så många man vill åt gången och låta resterande deg ligga väl försluten i kylen till nästa tillfälle. Inte värst klimatsmart dock…

Vill man ha dem helt runda är man lite noggrannare än jag och rullar degen perfekt innan man lägger in den, tar ut den efter ca 30 minuter och rullar igen. Och använd för allt i världen smör! Det är det som gör att du får den där härliga knäckiga kolasmaken man vill ha på pepparkakor. I alla fall jag som är uppväxt på mammas pepparkakor bakta efter recept generationer bakåt och fortfarande inte överlämnat till mig…mellersta sonen har tiggt om det för flera år sedan då han vill att det ska finnas säkert förvarat sötisen…

Smakade gott efter promenaden med nybakta kakor och en kopp kaffe.

Skurna pepparkakor

Degen går bra att frysa och baka vid senare tillfälle. I receptet anges margarin eller smör - jag bakar bara med smör...
Portioner: 120 st
Författare: ICA

Ingredienser

  • 2 dl sötmandel
  • 200 g rumstempererat margarin eller smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 tsk bikarbonat
  • 5 1/2 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Skålla ev. mandeln och skala den. Hacka den fint.
  • Rör matfettet med socker och sirap. Rör ner mandel och kryddor.
  • Blanda bikarbonat med mjölet och rör ner det i smörsmeten. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i 2 delar (för 120 st). Rulla ut varje del till rullar ca 25 cm. Linda in dem i plastfolie och lägg dem i kylskåpet så att de blir riktigt kalla.
  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Skär rullarna i tunna skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  • Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
  • Låt kakorna kallna på galler.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.