Skagenbakelse

Igår var det smörgåstårtans dag. Mina grabbar har aldrig gillat smörgåstårta tyvärr. Igår eftermiddag kom jag på att jag kunde göra små minivarianter med skagenröra i istället för allt annat de inte gillar. Jag hade en burka handskalade räkor från Kosterfiskarn, min favorit om jag ska äta de inlagda i stället för att ha en påse i frysen. Nu blev det både och, inlagda som fyllning och de frysta skalades och användes som topping.

Superenkelt recept, lite pill att montera men ingen fara. Kan ju förberedas i förväg och är en perfekt förrätt.

Majonnäsen gör jag med stavmixern. Knäck i ett helt ägg i behållaren som kommer med stavmixerna. Tillsätt 1 msk dijonsenap och en 1 msk vitvinsvinäger. Fyll sedan på med rapsolja upp till 300-markeringen. Sätt försiktigt ned stavmixern ända ned till botten och kör utan att röra ända tills du ser att det mesta av oljan sugits in i majonnäsen. Lyft försiktigt stavmixern och rör den upp och ned ett par gånger. Smaka av med salt och peppar – Klart! Svårare än så är det inte…

Jag gjorde skagenröran på finhackad rödlök, räkor, dill, smetana och majonnäs. Jag brukar pressa lite citron i men hittade ingen citron i kylen när jag skulle blanda röran så jag tog lite citronpeppar i. Vanligt vitt rostbröd som jag tog ut rundlar av, tre till varje bakelse. Det som blir över lägger jag upp på en bricka och låter torka. När det är helt tort kör jag det i matberedaren och så har man gjort ströbröd. Låter alltid brödkanter ligga på tork och så gör jag ströbröd av det.

Jag tycker att det är gott med krossade ostbågar på utsidan av smörgåstårta men detta är ju en smaksak. Hyvlad gurka är stilrent eller stående ärtskott som ett staket blir mycket elegant. Jag krossade ostbågarna i en plastpåse genom att ta fram kaveln och rulla över påsen.

För att få krosset att fästa gjorde jag en blandning av majonnäs och smetana även här. strök på med en kniv och så rullade jag sidorna i krosset. Toppen lämnade jag tom, bara toppingen ovanpå – skalade räkor, löjrom, lite finhackad rödlök och så en dillvippa och citronskiva (citronen dök upp sen till slut).

Till detta dracks det Chablis, nr 75131 Bouchard Aîné & Fils, 149:-. Mycket prisvärd och god tycker jag.

Skagenbakelse

Det blir majonnäs över. Häll upp i urtvättad flaska. Håller i flaska flera veckor.
Portioner: 5 pers
Författare: Jojo

Ingredienser

 • 15 brödskivor
 • 1 burk Kosterfiskarns handskalade räkor, 240 g
 • 1 liten rödlök
 • 1 kruka dill
 • 1 burk smetana

Majonnäs

 • 1 ägg
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • rapsolja, salt och peppar

Topping

 • 500 g räkor med skal
 • löjrom, dill och citron, ev rödlök
 • 2 dl ostbågar

Instruktioner

 • Knäck ägget till majonnäsen i en behållare för stavmixer. Tillsätt senap och vinäger. Fyll på med rapsolja upp till 300-markeringen. Sätt i stavmixern till botten och kör tills nästan all olja sugits in. Dra upp och ned ett par gånger och smaka sen av med salt och peppar.
  Häll av räkorna och pressa försiktigt ut lagen. Finhacka rödlöken och hälften av dillen och skär räkorna grovt. Spar ev lite av rödlöken till topping. Blanda 1 dl majonnäs och ca 0.5 dl smetana. Blanda i räkor, lök och dill. Pressa gärna i lite citron och smaka av med salt och peppar.
  Tryck ut rundlar av brödskivorna. Använd t ex ett glas eller ett mått i lämplig storlek. Fördela skagenröran jämnt i två lager. Täck med plast och ställ in i kylen.
  Krossa ostbågarna (lägg i plastpåse och kavla över påsen).
  Blanda 0.75 dl majonnäs och 1 dl smetana. Använd en kniv och bred på runt kanterna på bakelsen. Rulla i ostbågskrosset.
  Skala räkorna till toppingen och lägg uppepå. Toppa med löjrom, dillvippa och citronskiva och ev lite rödlök.

Lämna ett svar

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.