Härliga ramslökstider är här och det är bara att passa på att njuta! Jag var och klippte och färgade lite slingor förra veckor och frisören levererar inte bara fantastiskt fika medan man sitter med slingorna – även en påse ramslök till undertecknad och det säger jag inte nej till så klart! De var ganska späda och precis lagom starka. En pesto blir alltid god med ramslök. Är ramslöken väldigt stark i smaken brukar jag köra en del spenat då det inte bara smakar ramslök om hela rätten. Denna gång blev de dock bara ramslök.
Man brukar förespråka att mortla sin pesto för att få fram så mycket som möjligt av smakerna men denna gång körde jag stavmixern, är klart på någon minut bara beroende på vilken form man har på behållaren. Jag brukar köra i den som kommer med stavmixern och den är ganska smal och hög så man får lyfta och skaka ned peston lite för att alla blad ska bli mixade. Denna gång blev det så här på ett ungefär:
Ramslökspesto
2 jättenävar ramslök
1-1.5 dl solrosfrön
ca 1.5 dl Västerbottensost
ca 1.5 dl olja, jag tog 50/50 olivolja/kallpressad rapsolja (som är lite nötig i smaken)
salt, peppar och lite cayennepeppar
Mixa allt med stavmixer och fyll på med mer olja om du vill ha den rinnigare.
Blanda med nykokt pasta och spara gärna lite av pastavattnet för en krämigare pasta. Denna gång toppade jag med stekt shimeji och råstekt broccoli. Jag älskar Barillas supertunna spaghettiini… Supergott!