Krämig pasta med lax

Att göra egen pasta är inte så svårt men tar en liten stund så klart. Du som hängt med här ett tag vet att jag tar alla genvägar som går när det kommer till knådning pga av en skitaxel och att jag har ME och därmed ska minska så många energikrävande moment som möjligt i min vardag. Lättare sagt än gjort när man har en hjärna som bara spottar ur sig förslag på goda saker att laga – skulle behöva en liten hustomte som gjorde allt praktiskt åt mig 😉 När det kommer till pasta vispar jag så klart inte ihop med gaffel för att sedan knåda mig blå, nej i med mjölet och äggen i min Kitchen Aid som sen får dra ihop den ordentligt och så kanske jag får jobba ihop det sista innan den hamnar i kylen en timme. Blir bra varje gång. Den här gången körde jag på spaghettivalsen och det går inte att jämföra med köpt pasta! Sååå gott! En pastamaskin är väl värd sin investering och finns från 5-600 och uppåt. Koka ett par minuter i rejält saltat vatten.

Den här gången åt vi spaghettin till frasigt stekt lax. Jag steker med skinnsidan nedåt i olja med en klick smör i, het panna från början. När skinnet börjat få den frasighet och färg jag vill ha sänker jag till låg temperatur och lägger på ett lock och låter laxen gå till 42 grader innan jag stänger av stekpannan och låter den vila en stund. Under tiden steker jag lök och vitlök i en annan stekpanna, häller i en liten påse spenat och rör om tills spenaten tappat i volym. Häller på torrt, vitt vin och låter koka upp en stund innan jag häller på grädde och lite pastavatten som får fortsätta att småkoka nån minut innan jag häller i en burk strimlade, soltorkade tomater och rejält med riven parmesan. Vänd i den kokta pastan och anpassa med mer pastavatten om du tycker att det blir för krämigt. Servera laxen ovanpå med skinnet uppåt så att det behåller sin krispig het. Jag brukar äta det men det är en smak sak. Är det inte frasigt blir det bara segt tycker jag så då lyfter jag bort det.

En caprese till eller före är pricken över i:et!

Du kan så klart servera utan lax och äta den vegetarisk eller servera med grillad kyckling eller kött eller varför inte charkuterier.

Krämig pasta med lax

Portioner: 4 pers
Författare: Jojo

Ingredienser

  • pasta för fyra personer
  • 4 laxfiléer
  • röd lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 påse spenat (ca 65-70 g)
  • 1.5 dl torrt vitt vin
  • 3 dl grädde
  • ca 1 dl pastavatten
  • 1 burk strimlade soltorkade tomater, ca 200 g
  • 2-3 dl riven parmesan
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Stek laxen i het panna med skinnsidan nedåt. När den fått önskad färg sänker du värmen och lägger på ett lock. Vid 42 grader stänger du av plattan och låter den stå tills pastan är klar.
    Koka pastan och spara ett par dl av vattnet.
    Skiva lök och vitlök och stek i lite olivolja. Häll i spenaten och låt den sjunka ihop innan du häller på vinet. Låt koka en stund och häll sedan i grädden och lite mindre än en dl pastavatten. Låt småkoka en stund innan du häller i tomaterna och riven parmesan och smakar av med salt och peppar. Vänd i den kokta pastan och späd med mer pastavatten om du tycker att det behövs.
    Servera med laxen och riven parmesan.

Lämna ett svar

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.