Det här är en återkommande favorit som är så smidig att förbereda och ha småputtrandes på spisen om man har gäster. Receptet har hängt med i säkert 20 år och jag höftar i stort sett alltid men jag skriver ned på ett ungefär här nedan. Det jag alltid har i denna gryta är fänkål, champinjoner, vitlök, chili, vitt vin och crème fraiche gourmet saffran och tomat. De är liksom grundpelare i rätten. Servera med pasta, pressad potatis, klyftpotatis eller ris. Igår gjorde jag egen papardelle – hade tänkt köpa Zetas men de var slut när maken handlade och då drog jag helt enkelt ihop en egen. Pastamaskinen…arbeta ned degen till minsta falsen och se till att mjöla in dina pastalängder något innan du viker ihop dem och skär i 1.5-2 cm breda band. Häng dem gärna på tork på ställning eller häng i galgar men det funkar att svänga ihop dem lite i små högar och sedan strö i dem i kokande vatten och röra en stund vid kokning så att de separeras. Koka ca två-tre minuter i rikligt saltat vatten.
Jag hade ställt fram en burk med soltorkade tomater men de hamnade aldrig i grytan, haha! Gör som du vill – gott både med och utan men framför allt ger det ju lite färg till en halvbeige rätt!
Pasta med kyckling, fänkål och saffran
Ingredienser
- 400 g durumvete
- 4 ägg
- 1000 g kycklinglårfilé
- 1 gul lök
- 2-3 vitlöksklyftor
- 1 fänkålsstånd
- 250 g champinjoner
- 1.5-2 dl tortt vitt vin
- 2 burkar crème fraiche gourmet, saffran och tomat
- 3-4 dl grädde
- 1 kycklingbuljongtärning
- chili flakes, timjan, salt och peppar
Instruktioner
- Blanda ihop mjölet och äggen till en pastadeg. Täck med plast och ställ in i kylen ca 1 h.Ta ut degen, dela på tre eller fyra och kör genom pastamaskin. Börja på vidaste falsen och jobba dig fals för fals ned till minsta. Strö lite mjöl på plattorna innan du viker ihop försiktigt och skär i 1.5-2 cm breda pastaremsor. Häng upp eller snurra ihop till rosor och låt vila tills du kokar pastan i ordentligt saltat vatten, tänk kallsup i Medelhavet.Skär kycklingen i bitar och stek snabbt i het panna, lite i taget. Fortsätt steka lök, vitlök, fänkål och svamp som skivats. Lägg tillbaka kycklingen och häll på vinet och låt koka upp. Lägg i buljongtärningen.Häll i crème fraiche och grädde. Lägg i ett par kvistar timjan, en nypa chili flakes och smaka av med salt och peppar och låt småkoka i 5-10 minuter.Koka pastan och vänd ned den i kycklinggrytan.