Alltså kantareller! Magisk smak om du frågar mig. Supergod smörstekt på en macka, som stuvning, sås eller i en pasta. I helgen hade jag lite svamplycka i skogen och passade på att steka upp ett gäng till lunch. Lite lök, grädde och salt och peppar och så i med kokt pasta…så vansinnigt gott! Kvällen innan hamnade ett gäng på små kex som var med i senaste boxen från Smakbox. Rosmarinkex från Vilmas. Smörstekt kantarell med flingsalt och svartpeppar, en bit Västerbottensost och bubbel i glaset. Bubblet finns i beställningssortimentet på Systemet. Du hittar det HÄR
Som sagt…det behövs inte många ingredienser för en magiskt god svamppasta. Skär eller dra isär större kantareller i lagom stora bitar och lämna de mindre hela. Stek i medelvarm stekpanna. Efter en stund börjar de vätska av sig, då fortsätter jag steka tills vätskan kokat in igen och tillsätter då lite smör, salt och peppar. Här kan man stanna om man vill ha en nyttigare pasta…
…men det var ju ändå lördag så vi lyxade till det med grädde! För att ändå dra ner lite på gräddmängden tillsattes lite pastavatten efter att jag blandat i pastan.
Vill man kan man ha i en skvätt vitt vin i såsen. Jag hade dock ingen flaska vitt öppen och vi drack rött till men annars rekommenderas det.
KANTARELLPASTA
Ingredienser
- pasta för fyra personer
- 1-1.5 l kantareller
- 1 lök
- 1 klick smör
- 1-1.5 dl vitt vin (funkar lika bra utan)
- 3-4 dl grädde
- ca 1 dl pastavatten
- flingsalt och peppar
- parmesan och persilja till topping
Instruktioner
- Koka upp pastavattnet och lägg i valfri pasta. Koka enligt förpackningen. Häll av vattnet men spar ett par dl till senare.Dra isär större svamp till lagom stora bitar. Stek på medelstark värme i stekpanna. Finhacka löken när vätskan kokat in i svampen. Tillsätt smör, en nypa flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Nu tillsätter du vinet om du vill ha det. Häll på grädde och låt koka ihop något. Vänd i den kokta pastan och häll på ca en dl av pastavattnet. Blanda runt och häll ev på lite mer vatten om du önskar. Servera med rikligt med parmesan och hackad persilja.