Oxfilé med potatispuckar och trattissås

Vår nyårsmiddag presenteras sent i år 😉

God var den hur som helst! Eftersom jag har huset fullt med meatlovers fick det bli oxfilé. Enklaste sättet att få köttet perfekt rakt igenom är att använda en cirkulator och köra köttet sous vide som det heter. Sous vide är franska och betyder under vaccum ordagrant och det är det man gör med det som ska ner i vattenbadet med cirkulatorn i.

Packa in köttet i vaccumpåse och lägg gärna i några klickar smör, vitlöksklyftor och rosmarin och timjan.

Sug ur luften med en vacuumpackare, även kallat ”vacka köttet” och förslut i samma maskin. Det går att använda ziplockpåse också som du sänker ned i vattnet och då pressas det mesta av luften och du kan trycka igen påsen med ziplockförslutningen. Det använder jag när jag confiterar äggulor i olja för att undvika att de pressas sönder eller att hela vaccummaskinen fylls av olja.

Lägg ned köttet i cirkulatorn och ställ in den temperatur du önskar. Eftersom alla vill ha köttet näst intill blodigt i familjen sätter jag på 57 grader.

Här är min cirkulator från ett annat tillfälle. Jag brukar använda en lagom stor gryta att ”cirkulera” i men ska nog investera i en stor plastlåda.

Köttet fick gå 2.5 h innan det togs upp och stektes i het stekpanna med rejält med smör, vitlök och rosmarin. Sen fick det vila en stund medan resterande mat färdigställdes och slutligen skars upp i bitar.

Supermört och gott kött!

Vad åt vi till då? Jo det blev potatispuckar. De gör du av bakpotatis om du vill ha en stor till varje men kan givetvis göras av lite större vanliga fasta potatisar. Jag hade inget bra mått att stansa ut med och det måttet jag försökte med var OMÖJLIGT att tryck igenom potatisen med så jag skar av toppen och botten på långsidan av potatisen, la måttet uppepå och skar med kniv rakt ned för att få en rund -ish form. Stektes sedan i smör med både rosmarin, timjan och vitlök. Sen hällde jag på vatten så det täckte halva potatisen, la i en oxbuljongtärning och satte in härligheten i ugnen, 200 grader i ca en timme. Efter ca 15 minuter öste jag potatisen med buljongen och fortsatte sedan att göra det var tionde minut ungefär. Känn med sticka i mitten så att potatisen är helt klar.

Ta ut när de är gyllene och fina. Buljongen hällde jag av i en kastrull med trattkantareller som fått gotta sig i en klick smör. Sen hällde jag i lite grädde och en skvätt sherry. Någon ytterligare salt och peppar behövdes inte då fanns tillräcklig i buljongen.

Under den sista halvtimmen stoppade jag in en form med tomater i olja med lite flingsalt på toppen.

Efter att jag plockat upp köttet ur stekpannan stekte jag färska prosciuttolindade haricot verts.

Till detta ett rött vin som fanns med i en helglåda från Johan Lidby vinklubb. Det går att beställa via vinklubben. Det är gratis att vara medlem så det är bara att gå in och ansluta sig.

Vinet heter som du ser Côte de Brouilly Cuvée Melanie, 2019 och är från Beaujolais i Frankrike och kostar 176:- flaskan.

Ungdomlig, frisk och fruktig med inslag av hallon, körsbär, röda vinbär, örter, lakrits och mineral.
Vinet har en lång härlig avslutning med en läskande och ”juiceig” frukt.

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.