Bättre sent än aldrig brukar det ju heta! Alltså mitt nyårslöfte måste helt enkelt bli att uppdatera denna blogg lite oftare! Jag har senaste året inte haft tillräckligt med energi för att orka med detta, vilket är supertråkigt då det ju också GER mig jättemycket energi tillbaka! Jag ser ju att det är massor av besökare här inne så någon funktion måste den ju ändå fylla – inte bara för mitt eget minnes skull som det var från början när jag startade denna blogg. Eftersom jag är lite av en man-tager-vad-man-haver-matlagerska följer jag sällan recept utan skjuter från höften för det mesta. Och fantastiskt nog för mig så blir det för det mesta gott! Det vill jag ju dela med mig av till fler så klart. Fått lite tråkiga kommentarer på mitt instagramkonto om att det ser gott ut men hur ska man få till det själv när jag inte skriver exakt hur jag gjort. Det vill man ju inte att läsaren ska känna utan jag vill ju uppmuntra till att våga testa mer – man måste inte följa ett recept till punkt och pricka utan man kan ha det som utgångspunkt och sen laborera lite själv utifrån tycke och smak och framför allt vad man har hemma! Det är det som gör att man lär sig till slut.
Ok, så här kommer det lite bilder av nyårsafton 2024. Mest för mitt egna kom-ihåg men just runt nyår är det som mest sökningar på just nyårsinspiration så 2025 – varsågod! 😉
På nyår brukar vi vara ganska många, mellan 15-20 personer, så knytis brukar vara succé. I år var va ”bara” 11 stycken och värdparets son och fästmö var sugna på att göra två förrätter och desserten så värdparet själv gjorde varmrätten och så fick vi övriga bidra med dryck, vickning, champagne till tolvslaget och fördrink med snittar. Det sista gillar jag så jag nappade på det!
Den första med kavring i botten toppad med smetana, löjrom (tångcaviar till vegetarianen som inte gillar löjrom men däremot skaldjur), rödlök och dill. Förberedde allt hemma genom att stansa ut små rundlar av kavring med hjälp av ett lagomt stort snapsglas. Mina stansringar var antingen för stora eller för små så fick leta efter ett glas i lagom storlek. Smetana och rom hamnade i små spritspåsar och rödlöken hackades och lades upp i burk.
Den andra var små Milles Feuilles med blåmögelost á la Jonas Svensson, en riktig favokock! Supergott med smördegen tillsammans med ädelost och misodressingen, dressingen hade jag fyllt upp i en liten flaska.
Den tredje var en baguette med mosad avokado, som blandats med lime för både smak och mot att bli brun, salt och peppar. Denna toppades med lätthalstrade vannameiräkor som legat i en marinad av Maggisoja, vitlök, fisksås och vitpeppar. Hade stekt dem snabbt precis innan vi åkte hemifrån. Hade med en kvarn med torkad chili som vreds över räkorna och till sist toppades med chilirostade sesamfrön. Glömde koriandern hemma men det hade varit supergott på.
Fördrinken var wild mix Golden gala med Cava. Hade gjort så fina apelsinrosor i stor iskuber för att lägga i glasen men de låg kvar i frysen hemma – jag som skrivit en checklista och prickat av allt innan vi åkte…hade dock glömt skriva dit iskuberna som jag gjorde kvällen innan. Maken hade doppat alla glas i smält vit choklad och sedan i guldpulver så glaskanterna var jättefina! I wild mixen är det också glitter – hade glömt att påtala för maken vikten av att försiktigt vända på burken innan man öppnar så glittret låg kvar i botten av burken och hamnade bara i ett par av drinkarna. Så hett tips är att komma ihåg att detta moment…
Jag låter denna vackra meny tala för kommande bilder <3
Efter middagen bjöds vi på nyårsquiz om året som gått där undertecknad vann…såja!
Champagne och skål runt tolvslaget och så vickning i form av minipizzor och ostbricka.
Bar backe när vi åkte till firandet kl 18.00 – 20 cm snö när vi åkte därifrån strax efter 02.00! Man fick ta sats på sina ställen 😉
Med detta önskar jag ett försenat men välmenat GOTT NYTT ÅR!