Räk- och spetskålswok

De flesta som följt mig ett tag vet att jag älskar asiatisk mat. Asiatisk mat är ju däremot ett väldigt brett begrepp! Man kan väl säga att min smak går mot japanskt, koreanskt och thailändskt håll, tror jag haha! Även malaysiskt hamnar inom rätt ram. Kort sagt sydostasiatiskt!

Så när jag skriver asiatiskt är det för att jag blandar kryddor hej vilt efter egen smak och tycke. Jag har ofta färdiga kryddpastor i kylen för att snabbt slänga ihop något som finns hemma. Jag brukar ta lite av det som finns i kyl, frys och skafferi. Igår använde jag mig av det som fanns hemma då vi inte handlat mer än frukost efter att vi kommit hem från Portugal. Vi var i Portugal fem dagar för att heja på mellansonen som är där för att spela padel-EM. Vilket äventyr han fått vara med om – först junior-VM i Spanien och nu som framtidsnamn i EM-truppen. Att dessutom få vara med och spela och vinna några matcher måste vara höjdpunkten i hans 18-åriga liv! Det var stort att få vara med några dagar och kolla lite från avstånd, man vill ju inte hänga som ett plåster på honom 😉 . Heja Sverige!

Åter till dagens recept: Räk- och spetskålswok. Jag har varit så sugen att prova på Jennie Walldéns recept på chiliolja och gjorde en sats igår. Jag lägger in det receptet också om ni vill prova.

Chiliolja

Detta blir en stor sats chiliolja. Enligt författaren håller den 6 månader i burk med lock i kylen. Här lär den ta slut bra mycket fortare!
Författare: Jennie Walldén

Ingredienser

  • 1 dl gochugaru koreanska chiliflakes, om du ej har ta 50/50 milt paprikapulver och vanliga chiliflakes
  • 1 msk five spice
  • 3 msk vita sesamfrön
  • 2 tsk sichuanpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 stjärnanis
  • 3 klyftor vitlök rivna
  • 2 tsk ingefära riven
  • 4 dl neutral matolja

Instruktioner

  • Mortla sichuanpepparn. Lägg alla kryddor i en kastrull.
  • Hetta upp oljan till 180 grader. Häll oljan över kryddorna. Blanda försiktigt. Låt svalna, plocka sen bort lagerblad och stjärnanis.

 

Räk- och spetskålswok med chiliolja

Författare: Jojo

Ingredienser

  • 1 kg räkor med skal
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlök solo
  • ca 250 g spetskål
  • 4.5 msk chiliolja
  • 3 msk ljus soja
  • 1 tsk risvinäger
  • en nypa socker (eller honung)
  • 2 msk fisksås
  • olja till wok
  • ca 10 hackade myntablad

Topping

  • stekt ägg, koriander, mynta, lime och nötter

Instruktioner

  • Skala räkorna. Skär spetskålen i stora bitar, ca 3x3 cm. Dela löken och skär breda strimlor. Grovhacka vitlöken. Hetta upp lite olja i i en stekpanna eller wok. Stek löken till den precis börjar få färg och tillsätt sedan kålen. Sänk värmen. När kålen precis börjat bli mjuk drar du den och kålen åt sidan och tillsätter vitlöken. Häll hälften av chilioljan över vitlöken och stek ca 30 sekunder (se till att du får med de goda kryddorna från oljan). Lägg räkorna bredvid och häll över resterande chiliolja. Blanda räkor, vitlök och olja snabbt och blanda sedan allt och tillsätt resterande ingredienser. Stäng av plattan så inte räkorna blir sega. Servera med ris, stekt ägg, koriander, lime och jordnötter eller cashewnötter. Häll gärna över lite extra chiliolja.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.