Lillördag! Tjoho! Här blev det misolax ikväll och då hottade jag upp den lite genom att servera den på planka. Vanligt mos med en klick Philadelphiaost i. Spritsades på planka och skjuts in i ugnen på 200 grader till önskad färg. Spenat som fick en snabb sväng i stekpannan, ett par droppar sesamolja, flingsalt och en liten skvätt syrad grädde. Sesampicklad gurka har jag tipsat om förut, görs på lite risvinäger, sesamolja, olivolja, honung och salt. Laxen hade legat i en misomarinad sen imorse och stektes och lades upp när plankan kom ut från ugnen.
Misolax
Portioner: 4
Ingredienser
- 4 laxfiléer, gärna med skinn
- 2 msk misopasta
- 3 msk soja
- 1 kokossocker (eller valfritt)
- svartpeppar
Instruktioner
- Blanda misopasta, soja och socker. Lägg laxfiléerna i en plastpåse. Pensla filéerna (enklast när de redan ligger i påsen) med misomarinaden. Låt helst marinera 4-6 timmar i kylskåp men har du bråttom - 30 minuter. Stek laxen med skinnsidan nedåt i het panna, sänk efter en minut till medelvärme. Vänd på laxen efter 3-4 minuter och peppra. Sänk till låg värme och lägg på ett lock. Servera med ris eller som ovan på planka med mos, gräddslungad spenat och sesamgurka.