Lökfocaccia

Focaccia är ju bara så gott! Ska helst njutas nybakt men funkar att frysa in om man får över. Då värms den bäst i ugn för att behålla sin frasighet, eller varför inte stoppa den i brödrosten? Tyvärr använder man ju ganska mycket olivolja så det är inget för den som vill hålla igen på kalorierna men olivolja sägs ju dock vara nyttigt 😉 På just detta bröd har jag diverse lök men man kan lägga på lite vad man vill eller bara ha lite olivolja och flingsalt om så vill.

Degen jäser bara en gång och då redan på plåten så när den väl ska in i ugnen går det snabbt. På bilderna har jag rödlök och scharlottenlök då det var det som fanns hemma vid bakningstillfället men det är gott med purjolök eller salladslök också.

Gör gärna en örtolja att fylla små gropar i degen med. Den gör du enkelt genom att mixa olivolja med valfria örter och lite flingsalt. Den blir alldeles grön och fin och är dessutom god på sallad.

Vid detta tillfälle åt vi gazpacho till. En perfekt kylskåpsrenssoppa! Bara att slänga i lite vad man vill men slänger in ett ungefärligt recept nedan.

Lökfocaccia

Receptet kan användas även till andra focaccia. Oliver, fetaost, soltorkade tomater, rosmarin….endast fantasin sätter gränser.

  • 0.5 pkt jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 tsk honung
  • 0.5 dl olivolja
  • 9 dl vetemjöl special
  • 2.5 dl durumvete
  • 2 tsk salt
  1. Rör ut jästen i vatten och honung. Blanda i resten och kör 5 min i maskin. Degen är rätt lös. Pensla en plåt med olja. Stjälp upp degen och olja fingertopparna lite och tryck ut degen till kanterna. Sätt på plast och jäs 2 h. Ta av plasten och gör små gropar. Fyll med örtolja eller vanlig olivolja, skär lök i tunna ringar och strö över focaccian. Repa några kvistar timjan och strö på flingsalt. Ca 20 min i 250 grader.


Gazpacho

En kall soppa att svalka sig med en varm sommardag. Eller varför inte i småglas på ett buffébord?

  • 1 röd paprika
  • 0.5 röd lök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 3 tomater
  • 0.5 gurka
  • 1 stor näve spenat
  • 1 näve persilja
  • 0.5 chili
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 dl buljong
  • 0.5-1 msk rosébalmsamvinäger
  • svartpeppar
  1. Pressa vitlöken, finhacka chilin och grovhacka resterande grönsaker. Släng allt i en mixer (stavmixer funkar) tillsammans med buljongen och olivoljan.  Mixa till en slät soppa och smaka av med rosébalsamvinäger och svartpeppar.

Lämna ett svar