Ugnsbakt spetskål

Verkligen älskar ugnsbakt spetskål, både den röda och den gröna. Att sen ringla över brynt smör och rostade hasselnötter eller mandel är ju sååå galet gott. Och enkelt dessutom! Häromdagen önskade sig familjen potatismos till fisken och det fick de. En klick Philadelphiaost sätter pricken över i:et på moset. Vid detta tillfälle åts torskrygg. Den brukar jag steka lite lätt på båda sidor och samtidigt ösa med smör, innertemp bör inte överstiga 52-56 grader då den riskerar att bli torr. Du kan också tillaga den i ugn i 125 grader, täck formen och stäng av när den nått 52 grader och låt den gå tills 56 grader, ca 5 minuter till. Jag passade på att låta lite strimlade sockerärtor gå med i pannan. Alltihop toppades med rökta renchips men det går lika bra med knaperstekt prosciutto eller bacon. Dessa fick samsas med blåbär.

Ugnsbakt spetskål

Spetskålen kan ätas som en ensamrätt till förrätt eller som tillbehör till grillat kött eller fisk.

Ingredienser

  • 1 spetskål
  • 75-100 g smör
  • 1 dl rostade mandlar eller hasselnötter
  • flingsalt, peppar och olja

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225 grader.  Dela spetskålen i fyra delar och lägg upp på plåt. Spraya dem med olja eller Arlas smör- och rapsoljaspray. Salta och peppra och ställ in i ugnen. De är färdiga efter 20-40 minuter beroende på hur brynta kanter man vill ha, en smaksak helt enkelt. Rosta mandlar eller hasselnötter i torr stekpanna eller köp färdigrostade. Smält smöret i en kastrull och sänk värmen. När det precis börjar bli brunt är det klart. Vill man droppar man i lite soja men då måste man ta av från plattan först, annars kristalliserar sig sojan. Lägg upp kålen och ringla smöret över och strö till sist över nötterna. 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.