Fisk- och skaldjurssoppa

Igår hade jag tagit upp lax från frysen för att göra något helt annat än vad som sedan hamnade på tallrikarna. Blev så galet sugen på fisksoppa med musslor så jag drog iväg och köpte musslor. Väl i fiskdisken hade jag svårt att låta bli både havskräftor och räkor så även det fick följ med hem. Hällde upp ett glas Sancerre och började att skala räkor och kräftor för att koka fond på. Gör du fond på havskräftor – glöm inte att ta bort gallan längst upp i huvudet på kräftan, annars kan du använda allt till fonden. Jag tycker att det glaset man dricker under tiden man förbereder och lagar mat är det bästa!

Börja med att rosta lök, vitlök, chili, morot, fänkål och tomatpuré innan alla skal går i.

Rosta även skalen en stund innan du häller på ett par dl vitt vin för att sedan fylla upp med vatten så det knappt täcker skalen.

Låt småkoka i 30 minuter innan du silar av. Reducera fonden något genom att koka ned den tills du tycker att den får den intensitet du vill ha. OBS – inte stormkoka.

Skala potatis och eventuellt morot och fänkål och dela till lagom storlek. Lägg i det i fonden och koka ca 10 minuter till potatisen är mjuk. Lägg i musslorna och låt koka i ca fem minuter. Fiska upp ca hälften och pilla ur musslan med en gaffel och lägg tillbaka i soppan. De tomma skalen kan du slänga. Tillsätt grädden och låt allt koka upp. Smaka av med dill, citron, peppar och ev salt. Lägg försiktigt i fisken, stäng av plattan och lägg på locket.

Lägg räkor och kräftstjärtar i botten på tallriken och fyll på med soppan. Toppa med dill, tomater och saffransaioli.

Vinet vi drack till finns på Systemet, nr 5338 179:-. Gjort på Sauvignon blanc och är ett av mina favoritviner. Hög syra och låg sockerhalt med smak av bl a gula äpplen och krusbär. Och visst är det väl det Mr Grey och Ana Steele dricker i böckerna Fifty shades of Grey? Fått för mig det i alla fall.

Snabbt sätt att göra vitlöksbröd på är att rosta en skiva bröd i brödrosten. Gnida med en vitlöksklyfta när den rostat klart och sedan breda på lite smör.

Vilken tur vi hade då det blev lite rester över till lunch idag…

Fisk- och skaldjurssoppa

Om soppan äts med bröd till räcker den till 6 mindre portioner.
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 250-300 g räkor med skal
  • 12 havskräftor
  • 1 nät blåmusslor
  • 500 g laxfilé (eller vilken fisk du vill)
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • några skivor röd chili
  • 1 liten fänkål
  • 2 små morötter
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2-3 dl grädde
  • 3 normalstora potatisar (fast sort)
  • citron, dill, körsbärstomater

Saffransaioli

  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 1 kuvert saffran

Instruktioner

  • Skala räkor och havskräftor. Glöm inte att ta bort gallan längst upp i kräfthuvudet. Lägg köttet i en skål och ställ kallt.
    Skär halva fänkålen, en morot, löken och vitlöksklyftorna i grova bitar. Finhacka chilin. Fräs detta i lite olja, tillsätt tomatpurén och låt rosta med innan du tillsätter skalen. Blanda runt skalen och låt även de rosta med någon minut innan du tillsätter vinet. Koka upp.
    Fyll på med vatten så att det nästan täcker alla skal. Låt småkoka i 30 minuter.
    Sila av skalen och koka sedan upp fonden och låt reducera ned så att du får en mer smakrik fond (ca 30 minuter, ej stormkoka).
    Skrubba musslor och släng alla trasiga och alla som inte stänger sig när du knackar på dem.
    Skala potatisen och den andra moroten och skär i småbitar. Skär den andra halvan fänkål i mindre bitar. Tillsätt i fonden och låt småkoka tills potatisen är klar, ca 10 minuter.
    Tillsätt grädden och låt koka upp. Häll i alla musslor, lägg på locket och puttra i fem minuter.
    Lyft ur hälften av musslorna och pilla ur musslan ur skalen och tillbaka i kastrullen. Kasta de tomma skalen.
    Skär laxen i bitar och lägg i soppan. Stäng av plattan och lägg på locket.
    Finhacka lite dill och blanda i innan servering. Pressa i några droppar citron också.
    Lägg alla ingredienser till aiolin i behållare till stavmixer. Sätt ner stavmixern försiktigt till botten och sätt på. När nästan all olja sugits in i kan du börja vicka lite fram och tillbaka på mixern så att all olja går in. Smaka av med salt och peppar och ev lite vitlök om du vill ha det.
    Lägg räkor och kräftstjärtar i botten på tallrikar och fyll på med soppa. Toppa med dillkvistar, körsbärstomater och aioli.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.